Kubanski lekari o lečenju raka i rezultatima (VIDEO)

Doktori i istraživači s Kube govorili su za N1 kako su svojim inovativnim terapijama na polju onkologije produžili život pacijenata sa nekoliko meseci na nekoliko godina. Doktor dečje onkologije objasnio je kako su uspeli da decu koja su jela preko sonde i disala uz pomoć aparata dovedu do stanja da idu u školu.

Kao rezultat istraživanja i eksperimenata lekara sa Kube nastali su tretmani i lekovi proverene efikasnosti, od kojih su mnogi jedini u svetu. To su najbolji pokazatelji kubanskog medicinskog i zdravstvenog sistema koji je svrstan u sam svetski vrh zemalja koje su posvećene brizi i prevenciji zdravstvenog stanja celokupne populacije. Nedavno je na Kubi odobrena vakcina u lečenju kancera pankreasa, kože, prostate, a uskoro će biti dostupna i vakcina za lečenje kancera debelog creva.

O dostignućima kubanske medicine u Danu uživo govorili su dr Anabeli Estevez Garsija, profesorka na Medicinskom fakultetu u Havani i dr Reno Cespedes, dečji onkolog šef Odeljenja pedijatrije na Institutu za onkologiju i radiobiologiju u Havani.

Dr Garsija kaže da imaju mnogo inovativnih terapija na polju onkologije. „Ono što nudimo pacijentima na svetu je ono za šta imamo dobre rezultate s našim pacijentima na Kubi… Kada se radi o nemikroćelijskom kanceru pluća gradusa 3B i 4, ali imamo terapije i za primarni kancer centralnog nervnog sistema, karcinome ezofagusa glave i vrata i kolorektalnog metastaskog karcinoma… Terapijama koje koristimo, zajedno sa standardnim, i na taj način smo uspeli da produžimo preživljavanje pacijenata, čak i s metastaskim bolestima. Istovremeno ove terapije ne daju one sekundarne efekte koje daju standardne terapije“.

Dobili smo rezulate koji su statistički neverovatni, jer pacijenti koji su ranije preživljavali nekoliko meseci, sada žive nekoliko godina duže, kaže dr Garsija, dodajući da je milion takvih primera.

Ona je navela da u poodmaklom stadijumu onkološke bolesti nijedan onkolog ne može da izleči pacijenta, već da je jedino što može – da mu poboljša kvalitet života i da mu omogući da duže preživi. Istakla je da je veliki uspeh to što je produžetak života postignut sa nekoliko meseci na nekoliko godina. Navela je da imaju pacijenta koji već 8 godina prima Cimavaks, da on ima odličan kvalitet života, da ide na plažu i najnormalnije živi, dok prima terapiju.

Dr Reno Cespedes, govoreći o rezultatima u oblasti dečje onkologije, naveo je da nakon što su počeli da koriste polihemioterapiju, dobili su jedno duže preživaljavanje. „Pre nekoliko decenija te se terapije nisu koristile, ali kad su ušle u upotrebu prvo smo probali kod dece koja imaju hematopoetske onkološke bolesti… I kod 75 odsto dece koje smo lečili, njihova bolest je došla pod kontrolu. Hemioterapija koja je bila objedinjena sa zračenjem i drugim vrstama terapija, je ono što je dovelo do dužeg preživaljavanja dece, a danas imamo nešto novo što dodajemo starim, standardnim terapijama… To je pre svega uključivanje monoklonskog antitela „Nimotuzunab“, koji je bio od koristi takvim pacijentima. Mi to primenjujemo kod pacijenata koji su preživljavala u deset procenata – dve godine“, kaže doktor.

On pojašnjava da slučajevi na kojima proučavaju ovu vakcinu – da su to bili slučajevi u terminalnom stadijumu bolesti. „Radilo se o moždanom stablu, što je teška lokalizacija za lečenje, oni se brzo razvijaju i brzo može da dođe do smrtnog ishoda… Ali mi smo dobili oporavak kod dece koja su bila u krevetu, koja nisu bila sposobna da jedu sama, koja su jela preko sonde, koja su imala traheotomiju i pomoć u disanju – doveli smo tu decu u stanje da mogu da idu u školu, oni su povratili sav onaj kvalitet života koji je za decu važan“, dodaje de Cespedes.

Upitana šta je tajna kubanske medicine, Garsija je ispričala da je Vlada Kube svih ovih godina, od revolucije, usmeravala sva neophodna sredstva kako bi se naučna istraživanja razvijala i kako bi se omogućio pristup svim vrstama terapije svima, koji bi bilo gde na svetu bio prilično skup. Povezani su svi instituti, centri i klinike i sav taj trud da se objedine znanja doveo je do vrhunskih rezultata, kaže. Imamo dogovor sa institutiom u SAD o naučnom istraživanju i to je jedno priznanje napretku naučnih istraživanja u našoj zemlji, koji dokazuje da smo na pravom putu, ističe.

Garsija kaže da nastavljaju da vrše klinička ispitivanja i rade na daljem usavršavanju terapija koje se koriste. Već smo dobili rezultate na nekim lokalizacijama kancera na kojima proučavamo terapije koje veće znamo ili koristimo ih na nekim drugim tumorima, mestima u kombinaciji s drugim“. Navodi da će im, kao u prethodnim slučajevima, biti potrebne godine da dobiju dobre rezultate, ali veruje da će ih postići jer ulažu svi mnogo napora da bi dobili dobra terapeutska rešenja.

Dr Cespedes kaže da žele da povećaju nivoe istraživanja na polju onkologije u pedijatriji. „Znamo da mnoge bolesti imaju osnovu u genetičkom razvoju u detinjstvu. Ponekad je dovoljno da se ove bolesti samo kontrolišu… Treba da uložimo više napora kako bismo razvijali nešto što je san u ovom trenutku, ali naučnici su raspoloženi da prodube svoja znanja iz genetike, prvo da se utvrde neki prognostički faktori“.

Dodaje da postoje i druge vrste bolesti, koje nisu maligne, a koje imaju korist od onkoloških terapija.

Garsija kaže da pacijenti Srbije dolaze na Kubu već godinama, kao i iz drugih zemalja, i da mogu da se obrate agenciji Konsultal futuro za to. Oni nam pomažu da napravimo jednu preliminarnu procenu i otkrijemo da li pacijent može da ima koristi od naše vakcine, ako može – s pratećom dokumentacijom putuje s nekim iz agencije, primaju terapiju, i vraćaju se sa svom pratećom dokumentacijom i instrukcijama za dalje lečenje.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar