Lečenje biljem – Visok i nizak krvni pritisak

LazarkinjaBez obzira na to što je povišen krvni pritisak najčešći „okidač“ za većinu kardiovaskularnih bolesti polovina obolelih od hipertenzije, tvrde lekari, to i ne zna, dok se druga polovina uglavnom neadekvatno i neredovno leči. Iako ređe, brojne tegobe izaziva i nizak pritisak ili hipotenzija.
Da se krvni pritisak dovede u normalu ili do, kako se često kaže, „magičnih 120/80“, osim lekova, lekari kao pomoćno lekovito sredstvo preporučuju i preparate lekovitog bilja. Protiv povišenog krvnog pritiska odavno su se potvrdili beli i crni luk, cvet gloga, list borovnice i odoljen, a za lečenje niskog sok cvekle, bademi, suvo grožđe, ruzmarin i slatki koren.
Podsećamo na još nekoliko proverenih boraca protiv visokog i niskog krvnog pritiska iz riznice lekovitog bilja akademika Jovana Tucakova.

Srdačac (Leonurus cardiaca)

Zeljasta razgranata biljka ljubičastocrvene, dlakave stabljike raste pored puteva, ograda i na neobrađenom zemljištu. Sitni, crveni ili ružičasti cvetovi sakupljeni su u „pazuhu“ pricvetnih listova. Srdačac cveta od juna do kraja septembra, a lekovite osobine imaju cvetovi i listovi. Sadrži gorku materiju leonurin, tanin, etarsko ulje i vitamine A, C i E.

Koristi se:
* da snizi krvni pritisak
* protiv ubrzanog rada srca
* za širenje perifernih krvnih sudova

Tinktura

– 20 g srdačca
– decilitar alkohola (70 %)
Usitnjen srdačac potopite u alkohol i zatvorite. Posle 10-14 dana procedite i, dva puta dnevno, uzimajte 15-20 kapi.

Kukuruzna svila (Maydis stigma)

Bere se sa klipa, brzo osuši na jakoj promaji u što tanjem sloju i čuva na hladnom i suvom mestu. Sadrži koagulacioni vitamin K3, salicilnu kiselinu, kalijumovu so, tanin, etarsko ulje…

Koristi se:
* protiv povišenog krvnog pritiska
* da pospeši mokrenje

Snizite krvni pritisak

– kašika kukuruzne svile
– kašika korena maslačka
– kašika divlje nane (Mentha pulegium)
Sa pola litra ključale vode prelijte tri kašike mešavine, poklopite i posle dva sata procedite. Pijte po čašu čaja tri puta dnevno pre jela.

Heljda (Fagopyrum esculentum)

Zrno ove žitarice bogato je hranljivim materijama, najviše ugljenim hidratima, proteinima i uljima. Obiluje i kalijumom, fosforom i kalcijumom, mada nisu zanemarljive ni količine magnezijuma, natrijuma i gvožđa. Osim toga ima i mikroelemente jod, cink i brom, organske kiseline, gotovo sve vitamine B grupe i rutin, supstancu iz grupe vitamina P. Lekovitost heljde potvrdila su i naučna istraživanja, a u narodnoj medicini lekovitost se „crpi“ iz kaše, čajeva od osušene biljke i semenki.

Koristi se:
* za snižavanje povišenog pritisak
* da pospeši lučenje mokraće
* da poveća otpornost kapilara

Čaj

– 400 g heljdinog zrna
– 200 g zrna ovsa (zobi)
U litar vode dodajte 200 g mešavine, zagrevajte na tihoj vatri a čim proključa sklonite sa šporeta i poklopite. Posle 15 minuta procedite i pijte tokom dana umesto vode.

Zimzelen (Vinca minor)

Ova biljka prepoznatljiva je po lepim plavičastim cvetovima. Raste po obodima šuma, uz stene i zidove. Cveta od marta do juna, a ponekad i u jesen. Lekovite osobine ima list ali ubran samo dok biljka cveta. Sadrži, između ostalog, urealnu kiselinu, tanin i vitamin C.

Koristi se:
* protiv povišenog pritiska
* da pospeši mokrenje

Protiv povišenog pritiska

– 15 g zimzelena
– 15 g rutvice
– 15 g imele
– 15 g glogovog cveta
– 15 g odoljena
– 15 g lista matičnjaka
– 10 g korena divlje šargarepe (Daucus carota)
Sa četiri decilitra hladne vode prelijte dve kašike mešavine i poklopite. Sutradan zagrevajte do ključanja i kuvajte dva-tri minuta u poklopljenom sudu. Sklonite sa vatre i ohlađen čaj procedite. Pijte po decilitar više puta dnevno, ali ne odjednom već gutljaj po gutljaj.

Žutilica ili zanovet (Genista tinctoria)

Raste na suvim livadama i u hrastovim i borovim šumama. Lekoviti su cvet i seme. Sadrži natrijum, tanin, etarsko ulje, gorke materije, šećer, vosak, sluz i vitamin C.

Koristi se:
* protiv niskog krvnog pritiska
* za lečenje srčane slabosti

Protiv niskog pritiska

– kašičica cveta žutilice
– litar vode
Cvetove potopite u hladnu vodu, ostavite preko noći, a ujutro zagrevajte na tihoj vatri i u poklopljenom sudu. Kad provri kuvajte dva-tri minuta, sklonite sa vatre i ohlađen čaj procedite. Pijte nezaslađen čaj, tokom dana umesto vode.
SAVET PLUS: Čaj pijte tri dana, pa pauzirajte jedan.

1 Trackback / Pingback

  1. Lečenje biljem – Visok i nizak krvni pritisak | Topvita | Ekologija | Ishrana | Zdravlje

Ostavite komentar