LEKOVITE GLJIVE

VITALNE GLJIVE- ČUDO PRIRODE 

«Fungo» na japanskom označava gljivu a metoda lečenja gljivama datira od pre 4000 godina.

Svaki drugi antibiotik sintetizovan je iz sastojaka gljiva. Na žalost, sintetizovani preparati imaju svoja negativna svojstva, dok ih prirodni biološki aktivni preparati od gljiva nemaju. Ona apsolutno nisu štetna, ne daju neželjene efekte i imaju snažna lekovita svojstva. U sastav gljiva ulaze  balansirani prirodni kompleksi različitih biološki-aktivnih materija. Neki od njih – polisaharidi od gljiva / lentinan, lanostan, ganoderan, lanofil, grifolan i dr./ imaju moćna protivtumorska svojstva koja imaju analog u biljnom svetu. Oni stimulišu T-limfocite, oni makrofage i organizam počinje da luči materiju PERFORIN /visoko molekularni protein/, koji uništava zloćudne ćelije. Perforin stvara zaštitu u spoljnoj membrani tumorskih ćelija, /»perforira» ih/, usled čega one gube tečnost  i uginu. Istraživanja su dokazala, da lentinan stimuliše ne samo aktivnost T-limfocita, već  stimuliše i aktivnost prirodnih ćelija-ubica ili NK-ćelija, kojma pripada glavna uloga u uništavanju tumora i

virusa. Ove ćelije razvijaju jaku protivtumorsku aktivnost stimulisanjem interferona.

Fundamentalna istraživanja na tom planu izvršio je tokom 1969 g. dr Tetesuro Ikekwa sa Univerziteta Purde u Tokiju-japanski ekvivalent Nacinalnog Instituta za Rak u SAD. Preparat od gljive Šiitake bio je pripremljen u vidu vodenog ekstrakta i ubačen u želudac miša sa implantiranim tumorom- Sarkoma-180.  Šiitake je pokazala visoku vrednost za sprečavanje razvoja tumora-između 72% i 92%.

Sada se u Japanu i Mađarskoj sprovode ozbiljna istraživanja o delovanju ovih gljiva na benigne tumore i još pre oko 4 godine u časopisu o zdravlju pojavljuje se informacija, da je realna protivtumorska aktivnost nekoliko puta viša od očekivane! Tako je lečenje benignih tumora mioma, cista, mastopatije kod žena  uspešno u 60% slučajeva, a kod 30% ostalih žena  ćelije tumora zaustavljaju napredovanje i njihova deoba se usporava desetak, pa  čak i stotinu puta!

Prema mišljenju japanskog profesora Toki Morija, ćelije se rađaju u svim organizmima, i medju njima uvek ima prisustva kancerogenih. Ali organizam proizvodi enzim perforin koji, poput psa tragača, prati ove rođene ćelije i ubija ih. Dok je čovek mlad, organizam  obično proizvodi perforin u dovoljnoj količini, ali nakon 35-40 godine starosti njegovo stvaranje se smanjuje. Kada stvaranje prestane u potpunosti, onkološke ćelije počinju brzo da se dele, neometane ničim. Polisaharid lentinan, koga sadrži gljiva Šiitake utiče na stvaranje perforina-  uvećava  ga višestruko i daje moć organizmu u borbi protiv tumora! Gljiva Šiitake ne uništava ćelije raka sama, već vraća u život armiju ćelija koje štite organizam. Uzimanje ekstrakta Šiitake jednom godišnje od 1 do 3 meseca uzastopno održava stvaranje perforina u organizmu na neophodnom nivou i ne daje mogućnost ćelijama raka da se «razmnožavaju!»

Za vreme kliničkih ispitivanja utvrđeno je da se znatno smanjuju neželjena dejstva od zračenja i hemioterapije kod bolesnika koji su uporedo uzimali Šiitake.

Pored izuzetne  antimikrobne  sposobnosti, gljive  poseduju i niz  drugih, ne manje zadivljujućih svojstava. Poslednja istraživanja američkih naučnika izazvala su senzaciju: u gljivama su otkrili isparive materije, koje su nazvane fi toncidi. Ovi fitoncidi su sposobni da unište svaki virus: od bezazlenog rinovirusa, koji izaziva prehladu, do strašnog virusa SIDE.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar