Kafa štiti obolelu jetru?

Kafa štiti obolelu jetruRezultati novih istraživanja ukazuju na vezu između pijenja kafe i slabijeg oštećenja jetre, uzrokovanog dugotrajnom borbom tog organa sa virusom hepatitisa C. Iako razlozi još nisu u potpunosti razjašnjeni, lošije stanje jetre zabeleženo je kod pacijenata koji ne piju kafu.

Nekoliko šolja kafe dnevno može da uspori razvoj oštećenja jetre, koji je uzrokovan dugotrajnim bolovanjem od hepatitisa C, tvrdi se u novom istraživanju.

Naučnici su tokom četiri godine pratili stanje 766 pacijenata sa oštećenjima jetre, povezanim sa hepatitisom C.
Kod grupe bolesnika, koji su pili više od tri šoljice kafe dnevno, registrovano je 53 odsto manje pogoršanja.
Rezultati, objavljeni u žurnalu „Hepatologija“ ne dokazuju da sama kafa štiti jetru od oštećenja izazivanih hepatitisom C. To znači da je isuviše rano da oboleli ljudi znatno uvećaju broj popijenih kafa.

„Iako su dobijeni rezultati intrigantni, potrebna su dalja istraživanja, koja bi ih potvrdila, pre nego što bilo šta preporučimo“, rekao je vođa studije dr Nil D. Fridman, iz američkog Nacionalnog instituta za rak.

Pa ipak, zaključci iz studije su u skladu sa prethodnim istraživanjima, koja takođe govore kako „kafopije“ imaju niži rizik od drugih oboljenja jetre, uključujući i rak.

Hepatitis C je virusna infekcija, koja se obično prenosi kontaktom sa zaraženom krvlju i to najčešće deljenjem zaraženih igala. Kod malog broja slučajeva virus se preneti seksualnim kontaktom, ili sa majke na dete, prilikom porođaja.
Kod veoma malog broja ljudi, organizam je u stanju da „očisti“ virus ubrzo nakon infekcije.

Ipak, bolest je dugotrajna kod oko 85 odsto zaraženih i često je uzrok ozbiljnih oštećenja jetre kao što su hronično zapaljenje, ciroza, a u nekim slučajevima i rak jetre.

Svi ispitanici pili su lekove peginterferon i ribavirin, koji su standardni u tretmanu dugotrajnog, to jest hroničnog, hepatitisa C, ali ti lekovi nisu uspeli da uklone virus iz njihovih organizama.
Istraživanje se nastavlja
Tokom tri i po godine, kod 230 pacijenata došlo je do pogoršanja, kao što su pojačano oštećenje jetre, oštećenja mozga i nervnog sistema ili raka jetre.
Fridmanov tim utvrdio je da se rizik od pogoršanja smanjio kod pacijenata, koji su povećali unos kafe.

Kada se uporedi grupa koja je pila između jedne i tri šoljice dnevno, sa onima koji ne piju kafu, „kafopije“ su bile izložene 30 odsto manjem riziku od daljeg pogoršanja stanja jetre.
Kod onih koji su pili i više od tri šoljice dnevno, rizik je bio manji za 53 odsto.
Takođe, nije utvrđeno postojanje veze između pijenja čaja i pogoršanja bolesti jetre.

Prema podacima koje je Fridmanov tim prikupio, teorijski postoji više načina, na koji kafa može da zaštiti jetru.
Jedan način je da se utiče na insulin, tj. na njegov nivo jer, oni koji piju kafu obično imaju niži nivo insulina u krvi.

Kafa takođe sadrži više različitih antioksidanasa, koji omogućavaju da se jetra štiti od štetnih supstanci u telu, koje se zovu reaktivne vrste kiseonika (ROS).

Ipak, kako su naglasili Fridman i njegove kolege, kafa se sastoji od više od hiljadu hemijskih jedinjenja i zato su neophodna dalja istraživanja, koja će utvrditi da li i na koji način kafa doprinosi zaštiti obolele jetre.

1 Comment

  1. Jetra je centralna jedinica imunog sistema. Ako jetra ne funkcioniše pravilno cijeli organizam je ugrožen. Ciroza jetre, masna jetra i hepatitis ako se ne tretiraju pravilno i na vrijeme mogu izazvati cijeli niz drugih zdravstvenih problema. Više informacija može se naći na https://jetra.org

Ostavite komentar