Lipa: Smiruje živce, olakšava disanje

 
 Lipa

ZRACI sunca su utkani u cvet lipe, kaže legenda. Prema predanju, kada neko popije lipov čaj, toplota sunca mu ulazi u organizam, izaziva znojenje i oslobađa telo groznice. Osim ove lekovite osobine, lipa se u narodnoj medicini koristi i za mnoge druge zdravstvene tegobe, pa čak i protiv anksioznosti i nervoze.

U našim krajevima rastu bela (Tilia tomentosa) i crna ili velikolisna lipa (Tilia grandifolia). Lipa cveta u junu, crna malo pre bele. Lipu treba brati čim počne da cveta, kad su se dve trećine cvetova rascvetale.

Precvetala lipa nema nikakve vrednosti.

Cvast treba brati zajedno s priperkom, jer se vrlo retko traži bez priperka. Branje se preporučuje po suvom i lepom vremenu. U cvetu i u listu ima vitamina C. Za lek se beru cvetovi u vreme kada se otvore i pre nego što ostare i promene boju. Suše se u hladu, na prozračnom mestu, najbolje na tavanu. Cvetovi sušenjem moraju zadržati svoju prirodnu boju i prijatan miris.

Cvast lipe se tradicionalno koristi kod prehlada, gripa i drugih infektivnih oboljenja disajnih puteva praćenih groznicom, gde je poželjno pojačano znojenje. Čest je sastojak čajnih mešavina za ublažavanje kašlja, za znojenje i za grgoljenje.

Lipov cvet je blagog i prijatnog mirisa, sladunjavog i pomalo oporog ukusa. U lipovom cvetu ima sluzi, tanina, etarskog ulja, heterozida, šećera, gume, voska, žute boje, manitola i tartarata. U svežem cvetu ima etarskog ulja, nosilac mirisa lipovog ulja je alkohol farnezol. U osušenom cvetu ima vrlo malo etarskog ulja. Tanina najviše ima u priperku, on daje oporost čaju od lipe. Lipov list, takođe, sadrži sluzi i ostale sastojke koji se nalaze u cvetu, pa se ponekad mogu upotrebiti u istu svrhu. I lipova kora ima mnogo sluzi.

Ekstrakti lipe su sastojci nekih fitopreparata koji se preporučuju za smirivanje suvog kašlja, za umirenje i kod tegoba urinarnog trakta. U narodnoj medicini se lipa koristi i kao prijatan napitak, za poboljšanje izlučivanja mokraće iz organizma, kao blago sredstvo protiv grčeva i za umirenje. Koristi se i za izradu kozmetičkih preparata.

Neki podaci ukazuju i da je dobra za smanjenje visokog krvnog pritiska. Zbog visokog sadržaja sluzi, koja oblaže sluzokožu disajnih organa i sprečava nadražaj, cvast lipe se često koristi i za umirenje intenzivnog kašlja. Eksperimentalno je potvrđeno i antimikrobno dejstvo njenih vodenih i etanolnih ekstrakata, kao i sedativni i anksiolitički efekat.

Istraživanja su potvrdila da čaj od lipovog cveta pomaže onima koji imaju blage probleme sa bešikom, uznemiren stomak ili dispepsiju (loše varenje), kao i gastrokardiološki sindrom (prekomerna količina gasova dovodi do toga da želudac pritiska donji deo srca). Topao čaj od lipe pomaže imunom sistemu da se izbori protiv infekcije. Različiti delovi lipe se koriste u lekovite svrhe – cvet protiv prehlade, kašlja, bronhitisa, infektivnih bolesti, glavobolje (posebno migrene), kao diuretik (povećava proizvodnju urina), da smanji spazam i kao sedativ, čaj od lista za probleme sa crevima, obloge za čireve, a kora u slučaju problema sa bešikom i protiv celulita.

Čaj od lipovog cveta je od davnina poznat kao „nektar kraljeva“, što zbog slatkog ukusa, što kao lek. Čaj od cveta lipe efikasan je u borbi protiv nesanice jer opušta. Može da se doda u vodu za kupanje i napravi kupka za opuštanje pre odlaska na spavanje. Cvetovi lipe sadrže flavonoide koji deluje na znojne žlezde i podstiču znojenje, ali se ne preporučuje pacijentima koji boluju do srčanih bolesti.

Čaj od lipe podstiče cirkulaciju, pomaže varenje, efikasan je za izbacivanje sluzi, olakšava menstrualne bolove i pospešuje apetit. Brojna istraživanja su pokazala da čaj od cveta lipe pomaže kod bolova u stomaku izazvanih gasovima.

Pravi se jednostavno: jedan kašičicu cvetova prelijte šoljom ključale vode, sačekajte 10 minuta i procedite. U prevenciji lipov čaj deluje povoljno protiv arterioskleroze, upale vena, angine pektoris i infarkta. Pije se povremeno i umereno, a najbolji je čaj od rane ili krupnolisne lipe.

Protiv nazeba

Pomešajte po 25 g cveta lipe, zove i kamilice, 15 g biljke pomoćnice i 10 g bele saponarije, pa 3 kašike smese poparite sa 1/2 l ključale vode, poklopite i posle jedan sat pijte što toplije tokom dana.

Zaustavite proliv

Pomešajte po 30 g cveta lipe i kamilice i po 10 g petrovca, ružinog cveta, šipurka i podubice. Tri kašike ove mešavine prelijte sa 1/2 l vrele vode, poklopite i posle jedan sat pijte.

Ublažite opekotine

Poparite u jedan litar vrele vode 100 g cveta ili lista lipe, ostavite poklopljeno tri sata, procedite, napravite obloge i stavite na povređeno mesto.

Kupka za bebe

U jedan litar provrele vode dodajte tri šake cvetova lipe i kuvajte na tihoj vatri dva, tri minuta. Procedite i sipajte u kadu sa vodom pre kupanja. Ova kupka smiruje bebe i decu i pomaže da lakše usnu.

Oslobodite se celulita

Pomešajte po dva prstohvata mirođije, pirevine i lipe, pa kuvajte 10 minuta u 0,5 l vode, zatim procedite i pijte tokom dana.

Ojačajte imunitet

Pomešajte po 25 g šipka i cvetova lipe i po 15 g pomorandžine kore i cvetova zove, pa tri kašike mešavine preliti sa pola litra proključale vode. U poklopljenoj posudi neka odstoji 10 minuta, a potom procedite. Pijte 2-3 šolje zagrejanog čaja dnevno.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar