Zelena energija Srbije – Obnovljivi izvori energije i energetska efikasnost

Oblast ulaganja u obnovljive izvore energije je gotovo regulatorno zaokružena,  i to se vidi po broju investitora koji su zainteresovani za ulaganje u ovu oblast, smatraju u resornom ministratsvu. Međutim kako se moglo čuti na panelu posvećenom ovoj temi na konferenciji ‘Zelena energija’, koju je organizovao BIZLife, investitori nisu baš bili takvog mišljenja.

Prema rečima Zorane Mihajlović, ministarke energetike, razvoja i zaštite životne sredine zadatak ministartsva je bio da obezbedi dovoljno energije iz obnovljivih izvora po održivim cenama. U ovoj oblasti postoji dosta potencijala koji do sada nisu iskorišćeni , a cilj Vlade je zelena energija. Pored ostalog ovo ministartsvo je  izmenilo Zakon o energetici,donelo nacionalni akcioni plan, kao i četiri uredbe za podstocanje ulaganja.Dobar primer otvorenosti za ulaganje su male hidroelektrane gde se dozvole daju po prvi put na javnom konkursu. „Obnovljivi izvoru su ključni faktor za podizaanje energetse efikasnosti zemlje“, tvrdi Mihajlović.

Srbija je potpuno balansirano pristupila ulaganju u obnovljive izvore, gde se najveći potencijal vidi u biomasi, ali i energiji vetra i hidrienergij kaže Dejan Trifunović, pomoćnik ministra energetike. Navodeći primer Španije koja ukida subvencije za silarnu energiju, on je naveo da će ovaj vid energije biti podstican ograničeno.

Glavna zamerka Ane Brnabić, predstavnika udruženja Srpskog udruženja za energiju vetra (SEWEA), je nedostatak predvidljivosti za investitore. Tako je na sajtu ministartsva stajao jedan nacrt pravilnika o energetskim dozvolama, da bi usvojen bio sasvim drugačiji akt. Po rečima Trifunovića, drugačije rešenje nije bilo moguće jer bi bilo u suprotnosti sa Zakonom o energetici čija se izmena očekuje do kraja godine.

Kompanija NIS planira da postane vodeći proizvođač energije u regionu, a jedna od prvih investicija je vetropart u Plandište, čiji je NIS suvlasnik. Po rečima Masima Kapobjankija zaduženog za obnovljive iuboreu NIS, kompanija traži mogućnost investiranja u regionu u oblasti geotermalne energije,biomase i hidroenergije. Cilj je od ukupne energije koju komanija proizvodi 10 do 20 odsto bude iz obnovljivih izvora.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar