Loznica: Deca iz Zajače zatrovana olovom?!

Čak 82 odsto od preko 100 ispitane dece iz Zajače ima prekomernu dozu olova u krvi. Zaštitnik građana traži reakciju ministarstava zdravlja i energetike. Zajača je rudarsko mesto kod Loznice, od ranije poznato po rudnom bogatstvu i eksploataciji. Topionica olova u tom mestu je 2006. privatizovana i postala članica Koncerna Farmakom MB, čiji je vlasnik zloglasni šabački tajkun blizak Demokratskoj stranci Miroslav Bogićević.

Foto: Topionica olova (B92, arhiva)
Topionica olova

Ministarka zdravlja odgovara da u Srbiji nema akreditovane laboratorije koja bi radila analize olova u krvi dece i najavljuje kontrole u Sloveniji.

Zajača je rudarsko mesto kod Loznice, od ranije poznato po rudnom bogatstvu i eksploataciji. Topionica olova u tom mestu je 2006. privatizovana i postala članica Koncerna Farmakom MB, čiji je vlasnik zloglasni šabački tajkun blizak Demokratskoj stranci Miroslav Bogićević.

Kako se navodi na sajtu tog koncerna, u kompleksu preduzeća Zajača postoji više od 25 objekata. Proizvodni kompleks se nalazi pored regionalnog puta, a rudarska proizvodnja na području Zajače sa manjim prekidima odvija se više od 115 godina. U topionici radi većina meštana Zajače, a njena osnovna delatnost je proizvodnja olova iz sekundarnih sirovina.

Najveći problem zagađenja u selu Zajača jeste deponija pri topionici „Zajača“ koja postoji još od 1938. godine. Iako je država bila obavezna da sanira deponiju gde je nataloženo oko 600 hiljada tona ostataka prerade teških matala, taj problem očigledno nije rešen.

Na vest da je nakon ispitivanja dece iz tog rudarskog mesta ustanovljeno da skoro svi imaju povečan nivo olova u krvi i da se skoro godinu ipo dana ništa po tom pitanju nije preduzelo, reagovao je zaštitnik građana Saša Janković koji je izdao saopštenje u kom od nadležnih ministarstava, zdravlja i energetike, traži hitnu reakciju.

Iako su prethodne analize ukazale na zagađenost životne sredine u ovom mestu i povećan nivo olova u krvi kod čak 82 odsto od preko 100 ispitane dece, Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine je prekinulo, bez obrazloženja, s praćenjem kvaliteta vazduha u Zajači, tako što je uklonilo mernu stanicu za uzorkovanje vazduha, a nijedna od mera praćenja kvaliteta vode, zemljišta i hrane koje je posle zabrinjavajućih rezultata zatražio Zavod za javno zdravlje iz Šapca nije sprovedena“, piše u saopštenju zaštitnika građana Saše Jankovića.

Print skrin naslovna strana NIN-a
Print skrin naslovna strana NIN-a

Zaštitnik građana preporučio je Ministarstvu energetike, razvoja i zaštite životne sredine da bez odlaganja počne s redovnom kontrolom zagađenosti vazduha, vode i zemljišta u Zajači, a o utvrđenim podacima redovno izveštava stanovnike tog mesta i zainteresovanu javnost, dok je Ministarstvu zdravlja preporučeno da, bez odlaganja, uz saglasnost roditelja, sprovede novo ispitivanje nivoa olova u krvi kode dece koja žive u Zajači i preduzme druge preventivne i interventne mere, u skladu s rezultatima ispitivanja.

Zaštitnik građana posebno je preporučio ministarstvima energetike i zdravlja da s drugim nadležnim organima i ustanovama, predstavnicima kompanije u čijem je vlasništvu topionica, kao i predstavnicima stanovništva Zajače, bez odlaganja otpočnu stalni dijalog i preduzmu mere radi zaštite zdravlja stanovništva i životne sredine.

Prema njegovim rečima, iako je topionica olova iz nepoznatih razloga prestala da radi, posle podnošenja pritužbe Zaštitniku građana merna stanica je vraćena, time ni izdaleka nije prestala potreba da se preduzmu sveobuhvatne mere utvrđivanja opasnosti po zdravlje dece i odraslih i saniranja eventualnih dugoročnih posledica zagađenja.

Na ovo saopštenje obudsmana danas je reagovala ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović. Ona je za Blic rekla da u Srbiji nema akreditovane laboratorije koja bi radila analize olova u krvi dece. Ona je dodala i da je o tom problemu razgovarala sa ministrom zdravlja Slovenije, koji je, prema njenim rečima, usmeno prihvatio da njihove laboratorije rade analize olova u krvi dece iz Zajače.

Podsetimo,i u avgustu 2011. je utvrđeno da deca iz Zajače imaju povećanu koncentraciju olova u krvi, zbog čega je organizovan sastanak meštana i zvaničnika Ministartsva zdravlja, kada je na čelu tog resora bio Zoran Stanković. Građanima je tada rečeno ta veća količina olova u krvi dece ne može uticati na njihovo zdravlje. Slično je bilo i početkom 2012. kada su meštani pretili i blokadom puta zbog nerešavanja problema zagađenja sela.

“Ne možemo izvaditi krv, ako nemamo referentnu laboratoriju. Išli smo na dva koloseka i postupci su morali da se urade valjano pre nego što krenemo da vadimo krv. Imamo stručnjake koji će da interpretiraju rezultate, ali nažalost nemamo gde to da radimo, zato što smo dobijali različite rezultate koji su rađeni u više laboratorija”, objasnila je ministarka zdravlja.

Ona kaže da ministarstvo neće da pravi paniku ako nema razloga, niti sme da prećuti istinu ako ima razloga da se reaguje.

“Roditelji treba da daju saglasnost da se deci vadi krv, jer se radi o invazivnoj metodi. Zbog toga sam naložila da stručnjaci u domu zdravlja razmotre druge mogućnosti detekcije olova. Moguće je kada su te vrednosti visoke i u urinu da se nađe olovo, što onda nije skopčano sa neophodnim pristankom roditelja. Upravo dom zdravlja je dobio takvu sugestiju”, kaže ministarka zdravlja.

Ovom temom bavi se i sledeći broj nedeljnika NIN, koji je pokušao da ispita u ime kojih interesa se skrivaju analize koje pokazuju da skoro sva deca iz Zajače imaju prekomernu dozu olova u krvi, kao i zašto Ministarstvo zdravlja godinu ipo dana nije organizovalo kontrolu, a Ministarstvo energetike nije zainteresovano u kojim uslovima ljudi decenijama žive u Zajaču kod Loznice.

1 Comment

  1. Kod nas malo malo,pa se sazna da za nešto nemamo akreditovanu laboratoriju … imamo li mi uopšte ikakvu akreditovanu laboratoriju od onih koje svaka država treba, mora da ima… i to ne samo zbog plaćanja drugim ‘akreditovanim’…

Ostavite komentar