LUDILO KOJE TRAJE: Milan Bačević još uvek sanja brodove na Moravi i krije studiju o izvodljivosti!

Kontroverzni Ministar rudarstva uporno odbija da javnosti dostavi diskutabilnu studiju o izvodljivosti za izgradnju grandioznog i samo u njegovoj glavi ostvarivog kanala Dunav-Morava-Vardar, a izgovori su mu, najblaže rečeno, na nivou petogodišnjaka …

Milan Bačević

„Kad sam bio mali, sanjao sam brodove ovde na Moravi“ :  Ministar Milan Bačević

BEOGRAD – Bačeviću, daj papire.
Organizacija Transparentnost Srbija saopštila je da Ministarstvo prirodnih resursa i rudarstva Srbije, na čijem je čelu kontroverzni Milan Bačević, odbija da objavi studiju izvodljivosti za izgradnju kanala Dunav-Morava-Vardar.

Transparentnost Srbija na svom Fejsbuk profilu navodi da je Ministarstvo proteklih meseci na zahteve te organizacije iznosilo razne argumente zbog čega ne objavljuje dokument, tj. studiju, koja je, kako je rekao ministar, pozitivna i dokazuje da je kanal ekonomski isplativ.

– Prvo je ministar bio na putu, a studija se nalazi kod njega. Potom je kao razlog navedeno to što se članovi Vlade nisu upoznali s dokumentom – navodi TS i podseća da je ministar početkom oktobra na konferenciji pokazao studiju, a da je desetak dana kasnije izjavio da je ostalo samo da se u isplativost izgradnje kanala uveri „sumnjičavi deo javnosti“.

Sumnjičavi deo javnosti bilo bi najlakše uveriti objavljivanjem dokumenata – poručili su iz ove organizacije i podsetili da je ovakvo postupanje tog ministarstva dijametralno suprotno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.
TS ocenjuje da bi, ako ima razloga da se sačeka s objavljivanjem studije dok je ne pročitaju drugi ministri, i ministar Bačević trebalo da sačeka s promocijom.

Zvanična dokumenta… Bačevićevi odgovori

Problematično
VLADA NEDOVOLJNO TRANSPARENTNA

Kako ocenjuju u ovoj organizaciji, ovaj slučaj je pokazatelj nedovoljne transparentnosti Vlade kad je reč o ekonomskim sporazumima s partnerima iz inostranstva i izgradnji infrastrukturnih objekata.
– TS je mnogo puta ukazivala da je ova oblast jedna od najproblematičnijih sa stanovišta borbe protiv korupcije.

Bačević inače voli da povremeno uznemirava javnost Srbije najavom gradnje ovog kanala ali i najavom otvaranja niza rudnika nikla širom Srbije čiju bi eksploataciju obavljala zloglasna crnogorska firma „Srbijanikl“ koja se nalazi u vlasništvu poznatog crnogorskog plemena Đukanović.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar