Medicinsko otkriće: Modifikovani Citrus Pektin (MCP) u borbi protiv raka

Isak Eliaz, M.D., M.S., L.Ac.
Medicinski Upravnik, Medicinska Klinika Amitaba

MCP se efikasno bori protiv kancera, a i više…
RODOS, Grčka, 10. oktobar 2011. /PRNewswire/ — Isak Eliaz, M.D. L.A.c, M.S., svetski priznat doktor integrativne medicine, govori o principima integrativne medicine u onkologiji, izlažući detalje najnovijih istraživanja o ulozi Modifikovanog Citrus Pektina (MCP) u lečenju raka na Međunarodnoj Konferenciji Onkologa na Rodosu u Grčkoj. Ova konferencija pod nazivom ,,16. Svetski Kongres Napretka u Onkologiji i 14. Međunarodni Simpozijum Molekularne Medicine“, okuplja na jednom mestu stotine istraživača oboljenja raka, onkologa i stručnjaka na polju medicine iz celog sveta kako bi podelili najnovije informacije o napretku u lečenju i prevenciji raka.

ZDRAVLJEZA21VEK-BANER.GIF

Danas preko 600 bolnica u svetu rutinski prepisuje MCP kao deo terapije kod kancera
Niz godina kako naučnog, tako i kliničkog istraživanja dokazao je da je MCP snažan prirodni borac protiv raka. Nekad poznat samo zbog ove namene, novije studije su ustanovile značaj MCP-a u borbi protiv stanja upale i fibroze, poput kardiovaskularnih oboljenja, bolesti bubrega, ciroze jetre, dijabetesa, multiplskleroze i artritisa. To je zbog toga što je MCP prirodni blokator Galektina-3.
Tokom poslednjih nekoliko decenija, stotine urađenih studija su dokazale da protein Galektin-3 igra važnu ulogu u razvoju raka. U malim količinama, galektini su potpuno zdravi i pomažu komunikaciju između ćelija, kao i zdrav rast i razvoj ćelija. Međutim, studije pokazuju da višak Galektina-3 u telu, direktno pomaže nezdravo ponašanje ćelija, poput upala, nekontrolisano abnormalnog rasta ćelija, formiranja kolonija (tumora) i metastaza.

Pošto je MCP dovoljno male molekularne težine ( 8000 daltona) da uđe u krvotok, i zato što ga Galektin-3 prirodno privlači, vezaće se i blokiraće prekomerne molekule Galektina-3 u telu. Ovo je glavni mehanizam kojim MCP sprečava rast i širenje raka i drugih hroničnih degenerativnih stanja. U stvari, modifikovani citrus pektin je jedina prirodna supstanca za koju je dokazano da blokira višak molekula Galektina-3 u telu uz prevenciju napretka raka i drugih smrtonosnih bolesti.

Dramatični Naučni Nalazi

Prvo in vivo istraživanje metastaze raka prostate 1995. sproveo je Dr Kenet Dž. Pienta. Rezultati su bili izvanredni, uz pad od 56% kod metastaza na plućima. Ova značajna studija je objavljena u prestižnom Časopisu Nacionalnog Onkološkog Instituta (JNCI). Rezultati Dr Piente su otvorili put ka budućim istraživanjima MCP-a, kao i prvom testu na ljudima- pilot studiji koju je izveo Dr Isak Eliaz sa Dr Stivenom Strumom, 1995. i 1996. Studija je predstavljena na Međunarodnoj Konferenciji o Ishrani i Prevenciji Raka u Finskoj, 1999.

Univerzitet Kolumbija: MCP efikasan protiv agresivnog raka prostate

Istraživanje sa Univerziteta Kolumbija, objavljeno 2010. u časopisu Integrativne Terapije Raka, daje dodatna objašnjenja kako Modifikovani citrus pektin postiže svoje neverovatne antikancerogene efekte. Laboratorijski rezultati ukazuju na to da MCP može ometati umnožavanje ćelija, uz podsticanje apoptoze (programirane smrti ćelije) nizova ćelija raka prostate (uključujući ćelije kako androgeno – zavisne tako i androgeno –nezavisne).

Osobina izazivanja apoptoze kod niza ćelija androgeno-nezavisnog raka prostate je posebno značajna, pošto je to agresivniji oblik raka prostate koji može postati otporniji na terapije, metastazirati i završiti preranom smrću. Svaka pomoć koja bi usporila napredak ovakvog raka, očito ima neposredno dejstvo na produžetak života pacijenta.
Pored uloge MCP-a u prevenciji i tretmanu raka prostate i dojke, druge studije MCP-a predlažu da ova svestrana supstanca igra važnu ulogu u zaštiti od raka kože. Jedna studija (objavljena u Časopisu Nacionalnog Onkološkog Instituta) je dokazala da dok obični pektin ne pokazuje pozitivne efekte na ćelije melanoma, uzimanjem MCP-a dolazi do neverovatnog umanjenja metastaze tumora preko 90%. Ovi zapanjujući rezultati su odbranjeni nakon dve godine, u pratećoj studiji koja je pokazala slično smanjenje napretka melanoma.

Nova nada za tretman rezistentnog kancera
U Nemačkoj studiji iz 2008., praćena je grupa od 49 pacijenata sa raznim tipovima raka: debelog creva, dojke, pluća, pankreasa, jajnika, grla i drugih. Ove dijagnoze nisu bile u ranijim fazama. Pacijenti su imali uznapredovali rak, od kojih je većina imala metastazu. Takođe su prošli neuspešne operacije, terapije radijacije i hemoterapije.

5 grama Modifikovanog citrus pektina 3 puta dnevno je poboljšalo kvalitet života i smanjilo bol kod većine pacijenata (53%). Štaviše, rezultati ove studije su jednaki ili u nekim slučajevima bolji od rezultata hemoterapije u istoj grupi pacijenata- i to bez otrovnosti i nuzpojava. Iako MCP nije zamena za konvencionalnu terapiju, MCP je sastavni deo sveobuhvatnog programa za pacijente koji boluju od raka. Takođe je moguća nova šansa za život za sve sa uznapredovalom fazom tumora otpornog na terapiju.

MCP kao ispomoć konvencionalnoj hemoterapiji i drugim terapijama

Integrativna medicina pokazuje da se bitka sa rakom najlakše dobija napadom iz više uglova, koristeći sinergijske anti-kancerogene terapije i tretmane. Sinergijsko delovanje je zajedničko delovanje različitih terapija kako bi međusobno pojačali korisna dejstva. Evo jedne proste metafore kako bi se objasnila sinergijska akcija: sa sinergijom 1+1 nije 2, već 3, ili 5, pa čak i 100, zavisno od vrste tretmana koji se koriste. Strateška sinergijska kombinacija raznih terapija je jedan od ključnih elemenata u uspešnom integrativnom tretmanu.

Kliničke opservacije su pokazale da MCP ima moć da pojača hemoterapiju, kao i da pomogne telu da se bori sa štetnim nuzpojavama hemoterapije, koje često uništavaju zdravlje. Korišćenjem MCP-a u kombinaciji sa tradicionalnom hemoterapijom, kod pacijenta može doći do sinergijskog delovanja protiv raka. Sa ovakvom sinergijom, može se primeniti manja doza hemoterapije sa slabijim nuzpojavama, uz bolji klinički ishod.

MCP je od Kritične Važnosti Pre i Posle Operacije/Biopsije
Operacija raka ili dijagnostička biopsija je nekad obavezan izbor. U ovom slučaju, MCP je suštinski saveznik koji može pomoći zaštiti od buduće štete koju bi ovi poduhvati mogli izazvati. Iako operacije raka i biopsije mogu biti potrebne, ne dolaze bez rizika. Ovi poduhvati mogu izazvati upale i štetu na okolnom tkivu i cirkulaciji, povećavajući šansu za dalji rast i širenje raka. Šteta na tkivu može povećati upale i izazvati povećanja raznih faktora rasta poput VEGF i EGF, od kojih oba podstiču rast raka. Operacija i biopsija mogu takođe povećati agresivnost ćelija raka, puštajući ih da krenu od primarnog tumora i da napadaju druga tkiva, podstičući metastaze.
Baš tad MCP može odigrati kritičnu ulogu u zaštiti od širenja raka, invazivnosti i metastaza nakon operacije ili biopsije. Uzimajući MCP 5 grama po tri puta dnevno, dve nedelje pre i dve do četiri nedelje nakon postupka, kod pacijenata može doći do smanjenja upala i abnormalnih ožiljaka tkiva, oslanjajući se na osobinu MCP-a da se vezuje i da blokira Galektin-3. Kod nekih pacijenata, doza se povećava na 20-25 grama, 24 časa pre postupka. Održavanje aktivne doze MCP-a pre i posle će pomoći odbrani od agresivnog ponašanja ćelija raka, kao i mogućeihmetastaza koja prati takav postupak.

Modifikovani Citrus Pektin

MCP utklanja teške metale i radijaciju
Skriven uzrok vaših hroničnih problema…
Vaš organizam nije stvoren da eliminiše hemikalije i teške metale poput olova, žive, arsena, kadmijuma a vaša jetra i bubrezi ne mogu lako ili brzo da ih razgrade. Onog trenutka kad se oslobode iz masnih ćelija toksini plutaju vašim krvnim sudovima i talože se na zglobovima proizvodeći upalu i bol, mozgu slabeći memoriju..(jedan od vodećih uzroka su Alchajmera, multiplskleroze, autizma ), plućima, srcu, očima, želudcu, jetri..Dalje, mogu da imitiraju prirodne hormone i napadnu sistem žlezda..takođe mogu napasti pankreas i tada nastaje problem sa šećerom..mogu napasti oči…problem sa vidom..kada se talože u želudcu pogoršava se varenje. Otrovnost teških metala ima implikacije kod hroničnog bola i visokog krvnog pritiska.
Kombinacija dve različite hemikalije mogu imati daleko lošiji efekat nego pojedinačno. Kad samo 4 najčešća aditiva dođu u dodir, zajedno su za 700% toksičniji nego svaki zasebno. Prema izveštaju publikacije „Nauka Toksikologije“ kombinacija aspartama, monosodijum glutamata(MSG) i veštačkih boja uzrok su oštećenja nerava u mozgu. Ova kombinacija aditiva iz hrane na žalost pronalazi se u krvi posle jednog uobičajenog obroka…itd.
Teški metali prave poremećaj signala ćelijske komunikacije, mutiraju DNK, pogoršavaju imuni sistem i ometaju brojne suštinske biološke funkcije. Čak i da se unos teških metala ograniči na minimalnu količinu, ovi metali se mogu postepeno nagomilavati u kostima i u mekom tkivu, izazivajući izuzetno ozbiljne zdravstvene probleme.

Još jedna važna blagodet Modifikovanog Citrus Pektina je ta što bezbedno i lagano vrši helaciju (snažno vezivanje i uklanjanje) teških metala i toksina is tela.
MCP je toliko snažan da je u stanju da „ulovi“ i ukloni značajnu količinu toksina za manje od 24 časa: Količina izlučenog arsena u urinu povećava se za 130%, količina toksične žive za 150%, količina kadmijuma za 230% i količina olova za neverovatnih 560%, a da pri tom ne izvlači esencijalne minerale poput kalcijuma, magnezijuma, kalijuma…iz tela za razliku od drugih helacionih agenasa.
Teški metali i toksini su tihe ali ozbiljne opasnosti po zdravlje. Nažalost, sa otrovima se susrećemo svakog dana; živa u zubnim ispunama, ribi i morskim plodovima; olovo u hrani, olovnim bojama i cevima za vodu; brojni drugi teški metali u vazduhu, vodi, zemlji i lancu ishrane. Čak i sa najvećim naporima, skoro je nemoguće izbeći izloženost u bilo kojoj meri, a čak i male količine se mogu gomilati u telu, doprinoseći razvoju ozbiljnih hroničnih bolesti.

Kad se sagledaju ova štetna dejstva, uklanjanje teških metala je od suštinske važnosti u smanjenju opasnosti po zdravlje. Zato je otkriće helacionih osobina MCP-a tako uzbudljiv napredak u terapijama helacije i detoksikacije.

Nove Primene MCP-a
Fibroza je odgovorna za brojna hronična i smrtonosna stanja bolesti, zbog nekontrolisanih upala i pratećih hiperprodukcija viška ožiljnog tkiva kod raznih organa i sistema organa. U pretkliničnoj studiji iz 2011., izvedenoj u Ujedinjenom Kraljevstvu, naučnici su zaključili da MCP ometa smrtonosne fibroze bubrega vezujući se za molekule Galektina-3, umanjujući dejstva upala i fibroze u modelu povređenog bubrega.

MCP Demonstrira Snažne Aktivacione Osobine Imuniteta
Još jedna jedinstvena funkcija MCP-a je pokazana u studiji iz 2011., gde su dokazane imune aktivacione osobine. Studije na ljudskoj krvi pokazuju da MCP aktivira citotoksične T imuno-ćelije za 140%, B ćelije za 1100% i NK ćelije ( Prirodne Ubice) za 950%. NK ćelije igraju glavnu ulogu u odbacivanju tumora i virusom inficiranih ćelija. MCP-om aktivirane NK ćelije su pokazale povećanje funkcionalnih sposobnosti za više od 53,6% u identifikaciji i uništavanja ćelija raka leukemije.
Medicinski fakultet u Kragujevcu uradio je studiju o uticaju povišenih vrednosti Galektina 3 na pojavu metastaza, u sledećem sastavu: G.D. Radosavljevic, I.P.Jovanovic, M.G. Knezevic, N.S. Zdravkovic, S.M. Pavlovic, M.L. Lukic and N.N. Arsenijevic. The role of Galectin-3 in tumour metastasis. Moscow University Chemistry Bulletin 2010; 65(3):159-164.
Ovaj rad je objavljen u Naučnoj publikaciji objavljenoj 18 Decembra 2012 godine pod nazivom :
Galectins and Desease Implications for Targeted Therapeutics; Klyosov, A., at al.; ACS Symposium Series ; American Chemical Society: Washington, DC, 2012 , Distributed in print by Oxford University Press, Inc.

www.zdravljeza21vek.com

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar