MISTERIJA ARKANOVOG UBISTVA: ZAŠTO ENGLEZI ŠTITE GAVRIĆA?!

Danas se navršava punih 18 godina od ubistva poznatog crnogorskog kriminalca Željka Ražnatovića Arkana u beogradskom hotelu Interkontinental * Prema nekim navodima, Englezi njegovog ubicu, državljanina Hrvatske iz Belog Manastira, Dobrosava Gavrića, čuvaju u Južnoafričkoj Republici

Englezi čuvaju Arkanovog ubicu, smatra bivši obaveštajac Božidar Spasić, koji ističe da Dobrosavu Gavriću (41) iz Belog Manastira u Hrvatskoj, osuđenom na 30 godina robije zbog ubistva Željka Ražnatovića Arkana, zaštitu u Južnoafričkoj Republici pružaju vlasti sa Zapada, pogotovo iz Londona, jer im odgovara što on optužuje Slobodana Miloševića za ratne zločine.

– Englezima ide u prilog da se u celu priču uvede Milošević. Oni zbog svog velikog uticaja u Južnoafričkoj Republici kontrolišu podzemlje u toj zemlji. Gavrić se, prema nekim informacijama, nalazi u jednoj od sigurnih kuća u Južnoafričkoj Republici, gde ga čuvaju njihovi obaveštajci, a verovatno ima i svoje lično obezbeđenje. Te sigurne kuće su obično manji hoteli, ali oni mogu da izlaze iz njih. Neki od zaštićenih kriminalaca tamo mogu, recimo, nesmetano da švercuju dijamante i ljude – navodi Spasić.

Danas pomen na Novom grobljuNa Novom groblju u Beogradu danas će biti održan pomen Arkanu (48), koji je sa dvojicom prijatelja, Milenkom Mandićem Mandom (44) i Draganom Garićem (47), ubijen 15. januara 2000. u Hotelu Interkontinental. Gavriću je zbog trostrukog ubistva suđeno u odsustvu i dobio je 35 godina zatvora. Milan Đuričić Miki i Dragan Nikolić Gagi osuđeni su kao saučesnici na po 30 godina. U zatvoru je jedino Nikolić, a Đuričić je i dalje u bekstvu.

On tvrdi da je Gavrić zloupotrebio Miloševićevo ime kada je u zahtevu za politički azil naveo da je bivši predsednik SRJ jedini imao motiv i moć za Arkanovo ubistvo.

– Sloba je jedino ime za koje je mogao da se uhvati da ga ne bi isporučili Srbiji. Arkanovo ubistvo nema veze sa njegovim eventualnim izručenjem Hagu. Radilo se o obračunu velikih kriminalnih klanova – ističe on.

Gavrić je u zahtevu za azil Višem sudu u Kejptaunu opleo po Arkanu, navodeći da je pre osnivanja paravojne grupe Tigrovi bio kriminalac od karijere, koji je činio zločine širom Evrope. Ti zločini su se kretali, kako piše u zahtevu za status izbeglice, od pljački, pa do ubistava.

Prema njegovim tvrdnjama, to je iskoristio Milošević, kom je bio potreban neko poput Arkana za sprovođenje operacija etničkog čišćenja, koje nisu mogli obavljati obični vojnici. Sam je rekao da je bio svedok susreta pripadnika Arkanovih Tigrova i Miloševićeve vojske.

– Gavrić lično je potvrdio bliske veze Arkana i Miloševića, jer je bio prisutan u Hrvatskoj tokom rata, dok su Arkanovi „Tigrovi“ bili smešteni u blizini, u Erdutu. Bilo je uobičajeno da Gavrić viđa kako Arkanovi Tigrovi dolaze u svoj kamp da uzmu oružje i municiju za svoje operacije. Arkan se posle rata transformisao iz paravojnog vođe u moćnu figuru podzemlja –piše u Gavrićevoj aplikaciji za status azilanta.

On tvrdi da je do 2006. postalo jasno da Arkanovi priajtelji hoće da ga ubiju, pa je odlučio da pobegne iz zemlje. Ispričao je da je dobio pasoš iz Bosne i Hercegovine na ime Saša Kovačević i da je pobegao preko Hrvatske, Italije i Kube u Ekvador, gde je ostao skoro godinu dana.

Nameravao je da ide u Južnu Afriku i tamo je stigao 2007. sa turističkom vizom od tri meseca. Posle toga su mu došli žena i dvoje dece. Istakao je da je pogrešno osuđen za Arkanovo ubistvo i da bi ga Arkanovi drugovi ubili ako bi bio izručen Srbiji.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar