Mobilni telefon: Tihi ubica od kojeg se ne odvajate

Zračenja mobilnih uređaja itekako su štetna, pokazale su spoznaje pet učenica jedne danske srednje škole, koje su eksperimentom ispitale već duže vremena dvojbeno pitanje. Povod ovakvom istraživanju, izazvala je njihova opaska, da kada zaspu s mobitelom pokraj glave, imaju često probleme s koncentracijom u školi sljedećeg dana. Posadivši šest biljaka u sobu bez radijacije i šest u sobu s prisutnim zračenjem, nakon samo 12 dana su utvrdile da se neozračene biljke normalno razvijaju, dok su s druge strane ozračene jedva izniknule, a neke i mutirale na čudan način.

Šokantan utjecaj zračenja: 'Nakon ovog više ne spavam s mobitelom u blizini'

Zdrave klice / Ozračene klice

Pet učenica jedne danske srednje škole provele su eksperiment čiji su rezultati ponukali znanstvenu zajednicu na razmišljanje. One su se pozabavile problemom štetnosti zračenja mobitela te njihovim utjecajom na rast biljaka. Povod za istraživanje bila im je opaska iz vlastitog života, da kada zaspu s mobitelom kraj glave, imaju najčešće manje koncentracije u školi idućega dana. Spoznale su da zračenje mobilnih uređaja ima itekako štetan utjecaj na razvoj živih organizama.

Eksperiment s ruterom i biljkama

Njihov rad se sastojao od promatranja razvoja sjemena biljaka koja su smještena u identična okruženja. Razlika je jedino bila u tome što su djevojčice u jednu od prostorija stavljen ruter za bežični internet, a u drugu sobu nije. Valja napomenuti kako ruter odašilje istu vrstu zračenja kao i običan mobitel.

Rezultati su bili šokantni. Biljke koje su se nalazile u prostoriji bez rutera normalno su se razvijale te bile potpuno zdrave i normalne. Slučaj s biljkama iz druge prostorije je bio posve drugačiji. Većina ih nije uopće izniknulo, a dio ih je pak mutirao.

Nakon sto su školarke objavile fotografije i popratni tekst na internetu burno su reagirali biolozi i stručnjaci za zračenja iz Velike Britanije, Nizozemske i Danske.

Gasiti računala i mobitele

Djevojke su htjele pokazati kako mobiteli i njihovo zračenje može utjecati na ljude koji spomenutu aparaturu najčešće drže u blizini glave dok spavaju. S obzirom da nisu posjedovali resurse za takvo istraživanje na ljudima, pokušale su to na biljkama.

– Zastrašujuće je da zračenje ima ovakvo negativno djelovanje na živa bića. Svatko tko brine o svome zdravlju bi trebao povesti računa o tome da mobitel makar tijekom noći ne bude u blizini. Bilo bi dobro i da se isključuju računala u prostoriji u kojoj se spava, zaključila je Lea Nielsen, jedna od autorica projekta.

Djevojke su priznale kako ne drže više mobitel uz tijelo otkad su vidjele rezultate istraživanja.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar