Moda koja ubija: Radioaktivni kaiševi prodavani širom sveta

Kaiševi sa metalnim ukrasima koji se prodaju u najvećoj britanskoj onlajn modnoj prodavnici „Asos“ povučeni su iz prodaje jer se ispostavilo da su radioaktivni.

Radioaktivni kaiš iz ponude „Asosa“

Prema internom izveštaju, kožni kaiševi sa dodatkom u obliku „kragne“ mogli bi da izazovu oštećenja ako se nose duže od 500 sati. Naime, oni su čuvani u radioaktinom magacinu i bili su pozitivni na kobalt-60.

U izveštaju, u koji je britanski „Gardijan” imao uvid, jedan od kaiševa koji je povučen sa američke carine bio je pozitivan na testu za radioaktivnost.

To je dovelo do povlačenja ovih proizvoda širom sveta; do sada je prodato 49 artikala u 14 zemalja, ali nije poznato koliko njih je vraćeno.

„Nijedan kaiš nije prikladan za javno korišćenje”, piše u izveštaju.

Nažalost, ovakvi incidenti nisu retkost. Indija i zemlje Dalekog Istoka odakle se nabavljaju ovakvi predmeti, koriste staro gvožđe u proizvodnji. Tokom procesa  obrade ti metalni predmeti ponekad slučajno dođu u dodir sa nekontrolisanim radioaktivnim izvorima što zagađuje proces a radioaktivnost se zadržava u metalu.

„’Asos’ je radio sa svim relevantnim vlastima i preduzeo preventivno povlačenje proizvoda kako bismo zadovoljili naše visoke standarde kada je reč o kvalitetu i brizi o potrošačima. Nijedan drugi proizvod iz ‘Asosa’ osim kaiša nije narušio britanske standarde za zdravlje i bezbednost”, rekao je PR Asosa u Britaniji.

1 Trackback / Pingback

  1. Униформа, заштитне наочаре и пар чизмица | Био-блог

Ostavite komentar