Morava i Ibar: Rizično kupanje u rekama punim bakterija fekalnog porekla

Analize vode u rekama pokazale su da nije preporučljivo kupanje na Ibru i Zapadnoj Moravi, održavanje sportova na vodi, pa čak ni sportski ribolov. Otkriveno je puno bakterija fekalnog porekla koje mogu da izazovu crevne i kožne infekcije, kaže šefica Odseka za zaštitu životne sredine u Kraljevu.

Ibar često donosi smeće na Gradsku plažu

Jedan od retkih gradova na dve reke, nažalost, time ne može da se pohvali. Navika ljudi i firmi da flaše, kese, delove automobila ili stare šporete bacaju u reku, dovela je do opšte ugroženosti.

– Oko 40 deponija uz Ibar, oko 200 zagađivača privrednih subjekata i otpadne i tehnološke vode se konstantno guraju u Ibar. Najgora je napuštena deponija Batnik kod Novog Pazara, koja godinama pravi probleme. Sanacija svega toga, ipak, košta – kaže Miroslav Pavlović iz Eko pokreta “Ibar”.

Kraljevački Lokalni ekološki akcioni plan (LEAP) u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje uzimao je uzorke vode u blizini plaža na kojima se okuplja najviše kupača i rekao da rezultati nisu dobri.

– Uzorke smo uzeli sa šest mernih mesta, odnosno sa lokacija gde ima najviše kupača. Analize sa po dva mesta na Ibru i Zapadnoj Moravi, i na po jednom na rečicama Ribnici i Lopatnici, pokazale su prisustvo bakterija fekalnog porekla, koje su samo posledica nemara građana. Nepostojanje prečistača otpadnih voda doprinelo je da su kanalizacioni odvodi bez ikakve kontrole. Deca su najviše izložena, pa bi trebalo da roditelji obrate pažnju da ne unesu vodu u organizam, pa čak ni da gnjure – kaže Jemuovićeva.

Direktor Zavoda za javno zdravlje Aleksandar Macan kaže za “Blic” da oni nemaju obavezu da kontrolišu stanje reka na kupalištima, odnosno da to rade samo po potrebi.

– Naša obaveza je da vodu za piće svakodnevno kontrolišemo na svim izvorištima odakle se Kraljevčani snabdevaju, dok kupališta kontrolišemo kada nas angažuju. Kraljevčani piju zdravu vodu koja je po kvalitetu daleko iznad onog koji je odobren pravilnikom – objašnjava Macan.

– Pre neki dan sam morala pola sata da čistim pored obale, samo da bih mogla da stavim ležaljke za sunčanje – kaže Vera Otašević iz Kraljevačkog foruma.


Gradska plaža crna tačka

Udruženje građana Kraljevački forum nedavno je gradsku plažu pored Ibra obeležilo kao crnu tačku Kraljeva. Neuređenost ovog područja, posebno sada kada je već počela sezona sunčanja i kupanja, članovi ovog foruma smatraju velikim propustom Gradske uprave i njenih službi. Osim što traže hitnu akciju čišćenja i sređivanja terena, postavili su i pitanje odgovornosti zbog ovakvog stanja stvari.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar