Niklijada (8) : Trstenik – Narod je protiv rudnika nikla!

Predstavnici kontroverznog crnogorskog preduzeća „Srbija nikl“ u vlasništvu zloglasnog crnogorskog plemena Đukanović i ministar rudarstva Milan Bačević nisu došli u Trstenik gde se raspravljalo o istraživanjima nalazišta nikla. Ukoliko se potvrdi da je dozvola za istraživanje data bez obavezne saglasnosti lokalne samouprave, Opština će protiv ministra Bačevića podneti krivičnu prijavu!

Uprkos najavama koje je preduzeće „Srbija nikl“ poslalo Opštini, da će 17. novembra započeti sa detaljnim istraživanjima rude nikla na lokalitetu Ruđinci – Veluće, predstavnici tog preduzeća juče se tamo nisu pojavili.

Trstenik nikl 1.jpg
Okrugli sto o istraživanjima rude nikla u Trsteniku

Nije ih bilo ni na okruglom stolu koji je organizovala lokalna samouprava, a nije došao ni Milan Bačević, ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja u Vladi Srbije, čije su učešće organizatori najavili.

Na tribini „Zdravlje ili nikl“ izneti su naučno i stručni stavovi i mišljenje šire javnosti o efektima eventualne eksploatacije rude nikla na životnu sredinu i zdravlje ljudi, ali i o zakonskom osnovu da istraživanja uopšte započnu.

Prema rečima akademika Vidojka Jovića, na tom lokalitetu nalazi se ruda veoma niskog sadržaja nikla:

„Najveći deo je jalovina i postavlja se pitanje gde ćemo je deponovati, s obzirom na poznate karakteristike nikla kao veliki alergenog i kancerogenog elementa.“

Nema istraživanja bez saglasnosti lokalne samouprave

Zavod za zaštitu prirode Srbije svojevremeno je izdavao uslove za istražno pravo „Srbija nikla“, rekla je Maja Radosavljević iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije, sa vrlo jasnim uslovom da se bez saglasnosti lokalne samouprave ne može ulaziti u takve postupke.

Trstenik nikl 2.jpg

Prošlog septembra Skupština opštine Trstenik je jednoglasno odbila da izda saglasnost. Zbog toga su juče najavili da će protiv ministra Bačevića podneti krivičnu prijavu ukoliko se potvrde navodi da je istražna dozvola „Srbija niklu“ i pored toga produžena.

„Mi dozvolu nismo videli, a ni zvanično saopštenje iako smo ga više puta tražili od resornog ministarstva“, rekao je Miroslav Aleksić, predsednik Opštine Trstenik. „Ne može u ovom trenutku, gde zakonska regulativa jasno i nedvosmisleno kaže da je neophodna pozitivna odluka lokalne samouprav , da neko da rešenje bez pitanja stanovnika koji žive na teritoriji opštine. Protiv ministarstva i nadeležnih ćemo pokrenuti upravni spor, iskoristićemo sve pravne akte da se borimo protiv ovog što se trenutno priiprema Trsteniku.“

Najavu početka geoloških istraživanja nikla u Veluću, kraju poznatom po poljprivrednoj proizvodnji, mineralnoj vodi i manastirskoj svetinji, meštani su dočekali sa mnogo bojazni.

Miroslav Živković iz Veluća smatra da, ukoliko bi se to dogodilo, ne bi mogli da prodaju svoje proizvode ni da ih sami koriste:

„Ta prašina je kancerogena i najgore je što će zagaditi i zemlju i vodu i vazduh koji udišu naša deca. Moja porodica ovde živi 170 godina i nisam spreman da se selim.“

Niko ne želi da ta istraživanja počnu, kaže Vladimir Lević iz Levića:

„Živimo zdravo, normalno se živi od poljoprivrede, normalne vode imamo. Sve će to da se zagadi kad sa 200 m neko kopa u dubinu. Morali bi da nas isele sve, pa gde ćemo? Šta ko može da nam da. Sobu. Kućicu malu? Pa ja da hoću stan ja bih išao da živim u grad i pre, ne bih ostao na selu.“

Predrag Curaković iz Veluća kaže da će se boriti za očuvanje svoje sredine:

„Borićemo se. Jer ovde smo sve stvorili. Stvarali su moji deda i otac i pradeda, ja sam ostao na poljoprivredi, tako da ćemo se boriti do kraja.“

Na području za koje ozloglašena crnogorska kompanija „Srbija nikl“ ima pravo eksploatacije nalazi se deset srbijanskih sela u kojima živi 8.000 ljudi.

1 Comment

  1. Obicno se u zivotu dobije ono sto se i zatrazi ili bar neki deo toga. Ne bavim se politikom, ali moram da primetim da je i ovde kao i u mnogim segmentima naseg zivota umesala prste politika. Da vam docaram, sto kaze Djuro Palica u „Kursadzijama“. Narod se nada da ce dobiti sve najbolje on onih koje izabere i postavi da vladaju. To se narod nadao i ovog puta i bez razmisljanja odabrao djavole, a djavoli kada zagospodare, onda sta drugo i da se ocekuje, nego ovakve neprijatnosti i opasnosti. Obicno se, medju njima, nadje neko sa bolesnim ambicijama za dokazivanje i pokusa da svoju zamisao i ostvari, jer mu polozaj to omogucuje. Ovaj put je to ministar Milan Bacevic, koji je umislio da ako mu je predsednik, njegov prijatelj preko svoje dece, omogucio da bude ministar da mora to i da opravda nekim krupnim „poduhvatom“. Prvo mu je pao napamet kanal izmedju Dunava i Egeja, kao da je to par kilometara, pa moze da se iskopa i rucno. Tu je povredio um cele nacije, jer i najgluplji covek moze da oceni da je to umobolna ideja, a kamo li visoka inteligencija stanovnistva Srbije. Posto je ta ideja propala, djavo se opet uskomesao, jer djavo nikada ne miruje, pa se pojavila druga bolesna ideja naseg ministra da malo negde proceprka, pa je izabrao ovaj nas kraj. Mislim da se tu zajebao (govor naseg kraja), „jer tu ne moze da ga ubode“ (opet iz naseg kraja). Poruka, tako vam je narode kada dovodite djavole na vlast! Bombardovanje smo vec zaboravili, al’ evo neceg goreg od cega nemamo skloniste, jedino velika upornost i pamet u glavu i sada i kod sledecih izbora. Na zdravlje! Vas sapatnik.

Ostavite komentar