Nova Crvenka: Sezonci otrovani umiru u berbi višanja

U ovogodišnjoj berbi višanja u Novoj Crvenki dva sezonska radnika su umrla, a dva završila u bolnici. Lekari sumnjaju na trovanje hemikalijama

višnje, zaječar, berba, počinje
 

NOVA CRVENKA – Tokom berbe višanja u voćnjaku francusko-srpske firme „Interprom“ u Novoj Crvenki, u opštini Kula, dva sezonca su preminula, dvoje je završilo u bolnici, a intervenisala je Hitna pomoć.

Pojavila se sumnja na trovanje sezonaca organo-fosfornim insekticidima koji se koriste za zašitu voćaka

S druge strane, direktor beogradskog „Interproma“ Aleksandar Antonić tvrdi da je analiza uzoraka višnje u laboratoriji u Bečeju potvrdila da je voće u voćnjaku u Novoj Crvenki zdravstveno ispravno i bezbedno za ljudsku ishranu.

Na samom početku berbe, u voćnjaku „Interproma“ pozlilo je radniku J. L. (51) iz Bajše, koji je preminuo na putu do zdravstvene stanice u Crvenki.

Pet dana kasnije u istom voćnjaku sezonac K. V. (48) iz Crvenke, koji je radio na utovaru višanja, izgubio je svest, a potom je počeo da drhti.

Dežurni lekar u Službi hitne pomoći u Kuli konstatovao je kod radnika velik broj otkucaja srca, vrlo nizak krvni pritisak, suženje zenica i pojačano lučenje pljuvačke, što ga je navelo da posumnja na trovanje. Nesrećni čovek je ubrzo preminuo u bolnici u Vrbasu. Telo nije poslato na obdukciju.

Obe smrti dogodile su se u sedmici tropskih vrućina, ali su tegobe kod ostalih sezonaca nastavile da se pojavljuju i posle zahlađenja.

U ponedeljak, 24. juna, u Hitnu pomoć iz voćnjaka u Novoj Crvenki odneta je G. M. (47), grupovođa sezonaca, a 27. juna je u bolnici u Novoj Crvenki završio i berač M. R. (56).

3 Comments

  1. nije petar kriv krivi su politicari sto su dozvolili da truje nas narod zarad para .pitao bih vucica i dacica kad bi imali decu mongoloide ili secer i da ne nabrajam sta sve bolesti ima dali bi onda dozvolili petru matijevicu da pravi biznis nad narodom srbije.sramota velika sramota.pozivam na bojkot celu srbiju nedajmo da nam jedan matijevic truje nasu decui nase buduce generacije.

Ostavite komentar