Novi Sad: Ekonomski savet grada protiv GMO

Savet za ekonomski razvoj grada danas je usvojio deklaraciju protiv uzgoja, korišćenja i prometa genetski modifikovanih organizama (GMO) na području Novog Sada.

GMO

Kao razlog za donošenje ove odluke Savet je naveo više razloga. Prvi se odnosio na loš uticaj proizvodnje i prodaje GMO na privredu Pokrajine, a zatim i cele Srbije. Ovo se najpre odnosi finansijsku stranu priče, jer Savet kao kolektiv smatra da je ovo način da inostrane države na ovom polju ostvare profit, jer se semena za genetski modifikovane kulture ne mogu kupiti u Srbiji.

Takođe, učesnici sednice su se složili da trenutno Novi Sad nema radna tela koja bi kontrolisala proizvodnju niti prodaju modifikovane hrane. Problematičan je metod raspoznavanja GMO od domaće proizvodnje. Uvođenje novog načina proizvodnje zahteva i oformljavanje novih radnih tela koja bi kontrolisala tok proizvodnje i distribucije GMO.

Član saveta Miroslav Parović istakao je da genetski modifikovana proizvodnja nije pouzdana. „Još uvek nije istražen uticaj ovakve hrane na zdravlje ljudi i drugih organizama, a takođe nije istražen uticaj takve hrane na zemljište“, rekao je Parović.

Genetski modifikovani organizmi predstavljaju poljoprivredne kulture koje se genetski ukrštaju kako bi se postigao veći kvalitet ploda i kako bi se izbegla oboljenja biljaka. Problem proizvodnje GMO je što svake godine mora da se kupi novo seme, i što ono loše utiče na sam kvalitet zemljišta.

O ovoj odluci Saveta za ekonomski razvoj Grada raspravljaće Skupština grada na jednoj od narednih sednica.

1 Trackback / Pingback

  1. Лепи линкови – генетика (4. део) | Био-блог

Ostavite komentar