Novi Sad: Novac za ekološke projekte dobili privatni fakulteti i bizarna udruženja

Na konkursu za sufinansiranje naučnoistraživačkih programa iz oblasti ekologije, od 59 projekata, samo četiri dobili su fakulteti Univerziteta u Novom Sadu, a na spisku onih kojima su odobrena sredstva nalaze se pojedini veoma bizarni projekti.

gradska_kuca_novi_sad

Za 59 projekata ukupno je podeljeno nešto više od 20 miliona dinara, a novac koji su udruženja dobijala kreće se od 100.000 do 470.000, dok je najviše podnosilaca dobilo između 300.000 i 400.000 dinara.

Najviše novca dobio je Fakultet za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu (FIMEK), na kom je inače zvanje mastera stekao predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je za realizaciju svojih pet programa dobio blizu dva miliona dinara. Pritom, ovaj fakultet, koji svoje studente obrazuje za zvanje diplomiranih menadžera, dobio je projekte za naučne sfere koje se ne izučavaju na FIMEK-u.

Naime, prošli su im projekti koji se tiču „sadržaja teških metala u tkivima riba“, „veze između arktičke i severnoatlanstske oscilacije i količine padavina u Novom Sadu“, „merenja nivoa zagađenja vazduha elektromagnetnim zračenjem“ ili „utvrđivanje ljudskog faktora na sastav sedimenta na novosadskim plažama“, za koje su pojedinačno dobijali oko 400.000 dinara.

Slične projekte, koje je dobio FIMEK, podneli su renomirani stručnjaci sa Fakulteta tehničkih nauka, kao i Poljoprivrednog i Prirodno-matematičkog fakulteta, koji se godinama bave problemima zaštite životne sredine na vrhunskom nivou, međutim, oni su odbijeni.

Branioci prava heteroseksualnih muškaraca?

Novac iz gradskog budžeta dobila je i organizacija Centar za razvoj prava muškaraca heteroseksualnog opredeljenja „Negovanje tradicije“, koji je za projekat „Fotografija i ekologija“ inkasirao 300.000 dinara. Zastupnik ovog udruženja je Goran Puzić, prodekan za nastavu fakulteta Megatrend u Vršcu.

Isti iznos dobilo je i udruženje „Futoški kupus“ za „razvijanje svesti o značaju zaštite životne sredine kroz proizvodnju zdrave hrane“.

zivotnasredina1

Na odluci o podeli sredstava stoji potpis zamenika gradonačelnika Borka Ilića, koji za 021 nije želeo da komentariše rezultate konkursa, navodeći da „on samo potpisuje dokumenta“.

V.d. načelnica Uprave za zaštitu životne sredine Marinela Zagorac bila je nedostupna za komentar, budući da je na godišnjem odmoru.

1 Comment

Ostavite komentar