Novi Sad: Radioaktivni gromobrani zrače ispred tri škole

 • Za deset godina u Osnovnoj školi „Đura Daničić” na Podbari od karcinoma su umrla su dva nastavnika i nekadašnji direktor škole, a njihove kolege su zbog toga veoma zabrinute, jer ove slučajeve povezuju sa blizinom radioaktivnog gromobrana.

  Sekretar škole Vladimir Milenković kaže da ranije nisu ni razmišljali da bi gromobran mogao da bude jedan od razloga, ali su mišljenje promenili nakon posete inženjera Bogoljuba Milinovića, koji je u školu doneo svu dokumentaciju vezanu za radioaktivne gromobrane.

  – Tada smo se svi uplašili, jer čini se da radioaktivni gromobrani nisu ni malo naivna stvar, a posebno što se ovaj nalazi na manje od metra od škole i školskog dvorišta, gde se igraju đaci. Povodom toga sam zvao Institut u Vinči i njihovi stručnjaci su mi rekli da je zbog starosti gromobrana sada zračenje mnogo manje. To pokazuje da i njihovi stručnjaci priznaju da zračenja ima, a za zamenu odnosno postavljanje novog tražili su nam sedam hiljada evra. Škola te pare nema – objašnjava Milenković.

  Inače, sem u blizini ove škole, još dva radioaktivna gromobrana postavljena su kod škola „Đorđe Natošević” i „Prva vojvođanska brigada”. Direktor škole „Đorđe Natošević” Nedeljko Đorđić kaže  da su i oni dobili dokumentaciju u štetnosti gromobrana, te podržavaju svaku akciju građana koji se brinu za dobrobit dece.

  Predsednik Upravnog odbora u JKP „Stan” Jevrem Janjić kaže da nemaju zacrtane prioritete, ali da će ukoliko dobiju novac iz buyeta grada skinuti 12 radioaktivnih gromobrana koji se nalaze u širem centru grada. Inače, radioaktivni gromobrani koriste radioaktivno zračenje za jonizaciju zraka iznad gromobrana. Time se povećava vodljivost zraka pa se tako usmerava i pomaže pražnjenje atmosferskog elektriciteta na željenom mestu.

  Jonizirajuće polje radioaktivnog gromobrana prostire se u prečniku od 300 metara iznad gromobrana, a kako ima olovni kontejner ispod sebe, ne deluje na prizemne slojeve. Međutim, ako gromobran padne s krova ili se nakrene ka zemlji, zračenje se u njegovoj blizini širi horizontalno pa se tada u polju zračenja mogu naći i ljudi. Najzastupljeniji radionuklidi u gromobranima su kobalt-60 te europij-152 i 154.

   

1 Trackback / Pingback

 1. Лепи линкови – екологија (11. део и крај) | Био-блог

Ostavite komentar