Novi Sad: Šamaranje budžeta za životnu sredinu

Praksa šamaranja gradskih i opštinskih budžeta rukama podobnih NVO koju je svojevremeno uspešno patentirala Demokratska stranka nastavljena  je od strane drugih partija koje participiraju u lokalnim vlastima širom Srbije. Životna sredina bila je i ostala oaza za mešetare svih partijskih boja počev od Nove demokratije (sada tzv. „Zeleni Srbije“) preko lažnog ortopeda Olivera Dulića koji je devastirao Fond za zaštitu životne sredine Srbije kao ministar ekologije trpajući novac namenjen za realizaciju ekoloških projekata u džepove podobnim medijima za tobožnje „praćenje“ propale akcije Očistimo Srbiju do najnovijeg primera iz Novog Sada  gde se radi o očito sumnjivim radnjama.

Novi Sad - pljačka budžeta životne sredine

Na konkurs za dodelu budžetskih sredstava iz oblasti zaštite životne sredine grada Novog Sada višemilionska sredstva dobila su udruženja registrovana na istim adresama! Pojedini zastupnici povezani su sa vladajućim strankama, a neke organizacije osnovane su tek pred sam konkurs.
Prema rezultatima nedavno objavljenog konkursa za dodelu sredstava iz gradske kase, čak devet udruženja je „došlo“ iz jedne stambene zgrade!

Na jednoj adresi nalaze se brojna udruženja koja su dobila čak osamnaest projekata na konkursu, inkasiravši na taj način oko 6,5 miliona dinara. Među zastupnicima tih udruženja nalazi se i prošlogodišnja dobitnica „Oktobarske nagrade“ grada Novog Sada, Biljana Kikić Grujić.

Pored broja udruženja registrovanih na istoj adresi, sumnju u regularnost postupka budi i činjenica da je Kikić Grujić tesno povezana sa svuda raspalim i pokojnim Srpskim pokretom obnove, koji je deo vlasti u Novom Sadu, a na pojedinim događajima pojavljivala se u svojstvu predsednice Saveta za socijalnu politiku ove stranke.
Iako je prvobitno obećala da će govoriti o ovoj temi i nakon brojnih pokušaja – na kraju nismo uspeli da dobijemo blagovremen komentar. Iz SPO je stigao pisani odgovor u kom kažu da komisija radi nezavisno, i da stranka nije imala nikakvog uticaja na njen rad.

Nedim Sejdinović iz Nezavisnog društva novinara Vojvodine smatra da su ovakvi konkursi najčešće neregularni, i dodaje da tu postoje elementi za krivično gonjenje.
„Uglavnom se sredstva dodeljuju potpuno netransparentno. Oni koji dodeljuju sredstva su veoma često i politički instrumentalizovani i dodeljuju se sredstva onim organizacijama koje definitivno nisu profesionalne i sa kredibilitetom, već su praktično, ‘parapolitičke'“.
Na pitanje može li se to onda nazvati pranjem novca, kaže: „Svakako. To je stvar koja izlazi iz sfere politike i ulazi u sferu kriminala, jer to jesu ozbiljna krivična dela“.

Odgovor od Gradske uprave za zaštitu životne sredine, koja je odlučivala o dodeli ovih sredstava nismo uspeli da dobijemo, jer je, kako su nam rekli, načelnica ceo jučerašnji i današnji dan bila na sastanku.
Igor Jezdimirović iz udruženja “Inženjeri zaštite životne sredine” kaže da vlast na ovaj način šalje jasnu poruku svima onima koji žele da se zaista bave ekologijom.
„Četrdeset miliona dinara se dodeljuje u ime podizanja svesti, i onda odjednom, veliki broj organizacija nastalih juče ili prekjuče, dobijaju masu tih sredstava. Dok organizacije koje se zaista trude da to rade, bez obzira na postojanje ili nepostojanje konkursa, ostaju po strani“, navodi Jezdimirović.

Inače, novac za ovaj konkurs obezbeđuje se direktno iz džepova Novosađana koji svakog meseca plaćaju takozvani EKO dinar uz račune objedinjene naplate. Takođe, za ovaj konkurs nije predviđen spoljašnji monitoring, što znači da će realizaciju projekata pratiti oni koji su i dodelili sredstva.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar