Novi Sad: Za bolesna stabla nema para, zdrava naprasno “oboljevaju”

Nadležni u Gradskom zelenilu navode da redovno uklanjaju suva stabla, ali da je potreban novac da bi se ona uklonila. Sa druge strane, neka stabla bivaju posečena i bez “vidljivog” razloga, poput onih kod Spensa u Exitovom kampu.

Stablo koje se srušilo i oštetilo automobil na parkingu u ulici Braće Ribnikar treći je ovakav slučaj koji se dogodio u Novom Sadu u poslednjih nekoliko meseci. U ova tri slučaja, teško je oštećeno nekoliko automobila, a na sreću niko nije povređen. Za sada je izvesno samo da će vlasnik automobila koji je oštećen na parkingu u ulici Braće Ribnikar dobiti odšetu od osiguranja Zelenila, potvrđeno je u tom preduzeću. Za povrišinu na Telepu, gde je pre mesec dana takođe uništen automobil kada je pala grana, Zelenilo nije nadležno. Vlasnicima tri automobila koja su uništena kada je na parkingu u Radničkoj palo na njih stablo još se ne zna ko će nadoknaditi štetu, pošto je utvrđeno da je koren drveta oštećen prilikom radova u toj ulici. Poznato je da je radove izvodilo nekoliko preduzeća, ali se ne zna čije su mašine oštetile koren drveta.
– Važno je napomenuti da, ako se stablo ne nalazi na površini koja je u redovnom održavanju „Gradskog zelenila“, preduzeće ne snosi nikakvu krivicu – navodi Ivan Nožinić i dodaje i da u slučajevima elementarnih nepogoda, kada vetar duva jače od 17 metara u sekundi, to preduzeće takođe ne snosi krivicu.drvo telep

Zanimljivo je i to da se padovi ovih grana dešavaju ni nepunih godinu dana nakon što je Zelenilo obavilo pregled i seču bolesnih i starih stabala u celom gradu. Prema rečima Ivana Nožinića, prošle jeseni je izvađeno 1.300 starih stabala i sva su zamenjena mladim sadnicima. Zelenilo je nedavno obeležilo 781 suvo stablo i u toku su pregovori sa gradom kako bi se obezbedila sredstva za njihovu seču i sađenje mladih sadnica.
– I pored toga, uklanjanje stabala je već počelo zbog bezbednosti građana i njihove imovine, a u gradu smo naišli na potpuno razumevanje za ovaj problem – kaže Nožinić.palo drvo u Radnickoj

Tokom pripreme Exitvog kampa koji se ove godine nalazio kod pomoćnih terena pored Spensa posečene su grane sa nekoliko stabala na toj povrišini, kao i jedno čitavo stablo. Iako ove grane nisu bile obuhvaćene sečom prošle godine, u Zelenilu tvrde da je seča izvršena iz bezbednosnih razloga jer su “stabla bila stara, a grane suve”. Ono što je simptomatično, jeste činjenica da, već “tradicionalno”, pred Exit na prostoru koji je namenjen za kamp poseče drveće. To su primetili i brojni građani, koji veruje da je drveće bilo potpuno zdravo, te da je posečeno samo zarad “nečijeg džepa” i kratkoročne koristi koja je poljanu kraj Spensa ostavila pustom. S druge strane, nakon tragedije u kampu pre nekoliko godina, pitanje je da li se sme rizikovati da ponovo padne neka grana na kampera.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar