O nama

Izdavač: EkoMedija – Ekološki medijski servis Srbije

ekomedija-rotacija

Prve ekološke dnevne novine Srbije čija je neodustajna misija pravovremeno i objektivno izveštavanje o temama iz oblasti zaštite životne sredine i ekologije.

Prvi broj „Zelenih novina“ štampan je daleke 1988.godine u Kragujevcu u tiražu od 100 primeraka na svega 8 strana,na recikliranom papiru Fabrike hartije MATROZ  iz Sremske Mitrovice koji je dobijen kao donacija ove fabrike.

Izdavač „Zelenih novina“ bilo je najstarije ekološko i uopšte prvo nevladino udruženje građana u Srbiji – Udruženje građana Kragujevca za ekološka pitanja „GEA“ osnovano 1987.godine a prvi urednik Zelenih novina bio je osnivač i prvi predsednik udruženja,poznati kragujevački ekolog,novinar i publicista Dejan M. Andrić.

„Zelene novine“ su kasnije sa prekidima izlazile u tromesečnom periodu u izdanju Saveza ekoloških organizacija Srbije „EKOS“ kao glasilo Centra za informisanje Saveza sve do dolaska kadrova kriminogene Nove demokratije,zloglasnog Jordana Aleksića [vlasnika Fakulteta za primenjenu ekologiju „FUTURA“, zatim NVO Unije ekologa „UNECO“, pa partije „ZELENI SRBIJE“, zatim Fondacije za ekološke akcije „GREEN LIMES“, Zelene komore Srbije i tako dalje…] na mesto Miloševićevog i Šešeljevog ministra ekologije i njegovog pomoćnika i saučesnika Radovana Draškića, sada direktora Gradskog „ZELENILA“  u Beogradu,poznatog po nadimku DRVOSEČA (naredbodavca seče famoznih platana) koji su inicirali gušenje i uništavanje nevladinih ekoloških društava i naročito Saveza ekoloških organizacija Srbije kao jedine mrežne nevladine asocijacije širom Srbije, zarad očuvanja tada aktuelnog nedemokratskog režima diktatora Slobodana Miloševića.

Tada su Zelene novine silom prilika prestale da izlaze,sve do odlaska pomenutih kadrova zloglasne Nove demokratije odnosno kasnije Liberala Srbije iz kabineta ministarstva ekologije Srbije.

       

 

REDAKTOR

Dejan M. Andrić

REDAKCIJA

Sanja Simić

Gordana Nikolić

dr Andrijana Bojić

                                                                                                                

www.zelenenovine.com.co.in

www.zelenenovinesrbije.tk

www.zelenenovine.wordpress.com


 

IN MEMORIAM

Lidija Andrić (1957-2013)

Posle duge i teške bolesti naša koleginica,saborac i novinarka  Zelenih novina Lidija Andrić ostavila nas je da bez nje nastavimo putem kojim smo svi zajedno išli….

Uvek će biti sa nama,u našim sećanjima…

1 Comment

Ostavite komentar