Organic Fest: Promocija održivih izvora energije i zdravog života

Raznovrsnan program ovogodišnje manifestacije činiće koncerti i pozorišne predstave, izgradnja Eko kuće od bala slame, ekološka radionica, dečija igraonica sa velikim lavirintom od bala sena, ulica organske i zdrave hrane, test vožnje hibridnih automobila, biblioteka na otvorenom, javni fitnes i joga časovi u parku…

Ovogodišnji , treći po redu Organic Live Fest biće održan  28, 29 i 30. juna u Topčiderskom parku, saopšteno je na jučerašnjoj konferenciji za medije. Raznovrsnan program ovogodišnje manifestacije  ima za cilj promociju zdravog načina života i zaštite životne sredine  činiće koncerti i pozorišne predstave, tribine sa poznatim ličnostima, na temu ekološka odgovornost, izgradnja Eko kuće od bala slame, ekološka radionica u organizaciji Centra za promociju nauke Srbije, dečija igraonica sa velikim lavirintom od bala sena, ulica organske i zdrave hrane, test vožnje hibridnih automobila, biblioteka na otvorenom Biblioteke grada Beograda, javne fitnes i joga časove u parku…

Na solarnoj bini nastupiće: Garavi Sokak, Dejan Cukić i prijatelji, Đura i mornari, Ničim izazvan, Quartet Nevski, dečiji hor Kolibri i predstava za decu Nikola Tesla ili prilagođavanje anđela.

Ovogodišnji pokrovitelj Organic Live Festa je Delegacija EU u Srbiji, a ova manifestacija je prepoznata od strane Evropske komisije kao događaj od izuzetnog značaja u promociji energetske efikasnosti i zvaničan predstavnik Srbije u Evropskoj nedelji održive energije (EU Sustainable Energy Week). Delegacija Evropske unije u Srbiji povodom Evropske nedelje održive energije, koja je u toku i juna meseca eko-aktivizma u Srbiji.

Bezbedna i konkurentna privreda

Frejk Janmat, šef sektora za evropske integracije i ekonomska pitanja u Delegaciji EU u Srbiji naglasio je da su “energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije  od ključnog su značaja za rešavanje glavnih problema sa energijom sa kojima se Evropska unija danas suočava. Oni pomažu rešavanju problema vezanih za klimatske promene i utiru put ka bezbednoj i konkurentnoj privredi bez ugljenika.

Objašnjavajući da subvencionisana cena električne energije u Srbiji ne daje stimulans za razvoj održivih izvora energije,. Janmat je istakao da su  “ održivi izvori energije  u centru Strategije EU do 2020. god., zbog pametnog, održivog i inkluzivnog razvoja”.

“Energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije su značajni generatori zapošljavanja u EU i tako doprinose ekonomskom prosperitetu, rekao je Janmat , naglašavajući da je i ova manifestacija na tom tragu i da je između ostalog i zbog toga uvrštena u zvaniučan program EU nedelje održive energije koja se širom konteinenta obeležava od 24. do 28. juna.

Energetski ciljevi za  EU do 2020. godine popularno  se označavaju kao “20-20-20“ jer zahtevaju:

  • smanjenje emisije gasova u EU koji proizvode efekat staklene bašte za barem 20% ispod nivoa iz 1990. god.;
  • da 20% potrošnje energije bude iz obnovljivih izvora energije;
  • da 20% smanjenja primarnog korišćenja energije bude ostvareno kroz poboljšanje energetske efikasnosti.

Dušan Dinčić, predsednik opštine Savski Venac je naglasio značaj koji ekologija ima za kvalitetan život građana , a Smiljana Novičić, ispered Turističkog saveza Srbije potencijal koji organska ishrana i zdravi način života ima u turizmu. 

Promena svesti

Divna Vučković, koordinator za promociju tehnoloških inovacija Centra za promociju nauke Republike Srbije je naglasila organizaciju sistema radionica koje će doprineti promeni svesti u ovoj oblasti.

Ovogodišnja poruka EU nedelje obnovljivih izvora energije je da su sve veća ulaganja u rešenja vezana za održive izore energije, energetsku efikasnost i obnovljive tehnologije od krucijalnog značaja.

Direktor Organic Live Fest-a Nikola Bulj, je podsetio da su u Srbiji, sticajem okolnosti, stotine  hektara zaparložene zemlje koja može biti iskorišćena upravo za proizvodnju organske hrane. Aleksandra Graovac  iz “Tojota Srbija” je najavila da će upravo ova kompanija obezbediti hibridne automobile za predstojeći fest, a Svetlana Kaćanski je upoznala novinare sa projektom Solarne bine na kojoj će se izvoditi program. Prilika je iskoriščena i da se prisutni upoznaju sa novom linijom organskih mlečnih proizvoda koje je predstavio Srđan Popović iz “ Imleka”.

Organizatori Organic Live Festa su Open Mind agencija, Centar za promociju nauke i Ecotopia fond.

Drugog dana Festivala, 29. juna Informacioni centar Evropske unije će organizovati više edukativnih akcija, a sve u okviru javne kamanje „Budi eko aktivan“. Kampanja je počela, 5. juna, na međunarodni dan zaštite životne sredine, a junske aktivnosti se završavaju nastupom EU Info centra na Organic live fest-u, nizom edukativnih i interatkivnih akcija za decu, omladinu i građane. Tako će deca crtati na Eko torbama, omladinci odgovarati na pitanja u ekološkom kvizu , u video kabini građani će davati izjave šta bi oni , u saradnji sa EU, mogli da urade na zaštiti okoline. U saradnji sa NVO Centrala predstaviće se ekpsponati alternativnih izvora energije.


TOPČIDERSKI PARK, BEOGRAD

28.-30.jun 2013. 09-20č ulaz slobodan

Za više informacija

Open mind agencija, organizator Organic live festa, Anita Todorović, Tel +381 64 1244178, anita.l.todorovic@gmail.com

Delegacija EU u Republici Srbiji: Nadežda Dramićanin, savetnik za komunikacije, Tel +381 11 30 83 200, nadezda.dramicanin@eeas.europa.eu, www.europa.rs

Informacioni centar EU: Predrag Vujović, Tel +381 62 412 772, predrag.vujovic@euinfo.rswww.euinfo.rs

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar