Ukinute takse na GMO pomažu „monsantizaciju“ Srbije ?!

Kompanije koje se bave proizvodnjom genetski modifikovanih organizama u Srbiji od 1. oktobra 2012. neće morati da plaćaju taksu ukoliko žele da se bave istraživanjima u našoj zemlji

Na spisku prvih 75 taksi koje Ministarstvo finansija i privrede ukida od 1. oktobra radi rasterećenja privrede i građana našle su se i tri što se odnose na kompanije koje se bave proizvodnjom i prometom genetski modifikovanih organizama (GMO)! Pod rednim brojem 63, 64. i 65. na tom spisku nalaze se nameti kojih se oslobađaju kompanije, pravna lica i organizacije koje se bave proizvodnjom GMO.

Irena Baret, lekar prirodne medicine i osnivač pokreta Stop GMO, kaže da je ukidanje ovih taksi podrška stranim kompanijama koje se bave uzgajanjem GMO.

– Ukida se taksa za rešenje po zahtevu za utvrđivanje da lice ispunjava uslove za procenu rizika za ograničenu upotrebu, uvođenje u proizvodnju i stavljanje u promet genetski modifikovanih organizama i proizvoda od GMO. Kako to može pored zakona koji je takav da zabranjuje GMO?! Ovo je najava ozakonjavanja uzgoja GMO i ohrabrenje za velike korporacije da dođu kod nas i bave se istraživanjima koja će ugroziti naše stanište. Znamo da se seme GMO vetrom može preneti na veliku udaljenost i tako uništiti zdrave biljke – objašnjava Baretova i apeluje na novo ministarstvo da ne dozvoli izmenu zakona.

Profesor Miladin Ševarlić, šef katedre za agroekonomiju Poljoprivrednog fakulteta, objašnjava da ne vidi razlog za ukidanje ovih taksi.

– Ne vidim potrebu da se ukinu takse kompanijama koje se bave ovim istraživanjima! Zašto im davati takve olakšice? – kaže Ševarlić.

Ukinute takse 

– Taksa za rešenje po zahtevu za utvrđivanje da lice ispunjava uslove za procenu rizika za ograničenu upotrebu, uvođenje u proizvodnju i stavljanje u promet GMO

– Taksa za rešenje po zahtevu za odobravanje ograničene upotrebe, uvođenja u proizvodnju i stavljanje u promet GMO

– Taksa za rešenje po zahtevu za odobravanje ograničene upotrebe, uvođenja u proizvodnju i stavljanje u promet GMO

 

O smrtonosnom uticaju GMO hrane pročitajte ovde

Posledice upotrebe GM hrane

Na sajtu www.responsibletechnology.org možete pročitati 65 naučno dokazanih zdravstvenih rizika koji nastaju zbog upotrebe GM hrane. Ovo su neki od njih:

– karcinom
– sterilnost
– impotencija
– smanjenje mozga
– Alchajmerova bolest
– bolesti unutrašnjih organa
– alergološke reakcije
– toksikološke reakcije
– krvarenje u želucu
– promene na crevima
– problemi s jetrom
– problemi s pankreasom

GMO kukuruz je stvorio super korov i super insekte. o tome pročitajte OVDE

Ministarstvo finansija: Takse su bile nepotrebne

U Ministarstvu finansija tvrde da su takse koje se odnose na GMO ukinute na predlog Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede.

– Navedene takse nisu bile usaglašene sa zakonskom regulativom, jer je novim Zakonom o GMO iz 2009. zabranjena proizvodnja i promet GMO. Trebalo je da takse budu ukinute odmah po donošenju Zakona o GMO – kažu u Ministarstvu finansija.

Konkurs „Monsanta“: Tražimo lobiste u Srbiji!

Najveća svetska kompanija koja se bavi proizvodnjom GM semena i hrane „Monsanto“ na sajtu Poslovi-Infostud objavila je oglas za posao na koji su se zainteresovani kandidati mogli javiti do 15. septembra. U oglasu piše da kompanija traži radnike koji će, pored ostalih zaduženja, lobirati kod najuticajnijih krugova u zemlji i javnih funkcionera u Srbiji kako bi se „olakšalo prihvatanje ili odobrenje za Monsanto proizvode i tehnologije“.

1 Comment

  1. Pa meni po svemu kako rade naši stručnjaci i političari izgleda, da se oni utrkuju ko prije i više će da naškodi Srbiji i narodu. Pa izgleda da je istina da u vladi sjede stručnjaci sa diplomama fakulteta iz Australije koje su isporučile doktorske diplome čak i psima za hiljadu dvije dolara, što je dokumentovao i jedan istraživač sa zapada pokazujuči svog labraora i njegovu diplomu. Njima je važno samo što prije da se obogate a na koji način, e to ne biraju. Svim političkim i vojnim srestvima zapad nije mogao da nas slomi, ali preko našik kriminalaca i „demokratskih patriota“ nas sad dovršava. Više nećemo biti vrijedni ni kao“dobrovoljni“ davaoci organa, ali smo zato uspješni pokusni kunići, radiacija, hrana, zračenja…

Ostavite komentar