Zelena kuhinja: Jednostavni saveti za zdravu ishranu

6 jednostavnih savjeta za zelenu kuhinju

Kuhinja je srce svakog doma, a usvajanjem ovih zelenih savjeta za njen zeleniji rad utječete na cijelu obitelj. Ako je kuhinja doista srce svakog doma, onda kuhinje diljem svijeta čine srce našeg planeta. Malim zelenim promjenama u našoj kuhinji možemo utjecati na svoje ukućane, susjede i prijatelje te tako učiniti naš planet zelenijim mjestom za život.

Sve se više kućanstava okreće prema zelenim, ekološki prihvatljivim načinima njegovog održavanja – neka te promjene krenu iz kuhinje.

Počnimo od sredstava za čišćenje – zamijenite konvencionalne proizvode za čišćenje ekološki prihvatljivim i biorazgradivim sredstvima za čišćenje. Nedavno su takva eko sredstva za čišćenje bila financijski manje prihvatljiva od konvencionalnih što je najčešće presuđivalo pri odabiru proizvoda. Danas se takvi proizvodi više ne razlikuju značajno u cijeni, stoga prije kupnje nekog sredstva za čišćenje proučite etikete i odaberite one zelenijeg karaktera.

Osim toga, sasvim učinkovita, sigurna i ekološki prihvatljiva sredstva za čišćenje možete napraviti u svom domu pomoću octa i sode bikarbone, a korice naranče i cvjetove lavande možete iskoristiti kao osvježivače zraka.

Idući korak je primjena sljedeća četiri principa u svoju kuhinju: reduciraj, ponovno iskoristi, prenamijeni i recikliraj! Prije no što nešto odbacite ili reciklirate razmislite može li se na neki način ponovno iskoristiti. Stari lonac tako može postati nova teglica za cvijeće, a prilikom kupnje novih kuhinjskih pomagala svakako odaberite one napravljene od recikliranih materijala.

Obično je najteže ostati zelen kad se radi o kupnji. Svi mi imamo neke najdraže brandove, proizvode bez kojih mislimo da ne možemo kao i potrebu za proizvodima koji još uvijek nemaju eko – varijantu. Primjerice, kad se radi o papirnatim ručnicima – kupite one koji su napravljeni od recikliranih materijala. Također, kad god je to moguće odaberite zelene proizvode ili ponovno iskoristite i prenamijenite stvari koje već imate u svom kućanstvu.

Nadalje, prilikom odabira namirnica uvijek kupite one koje imaju manje ambalaže ili su zapakirane u ambalaži od recikliranih materijala. Kupnjom voća i povrća direktno od proizvođača opskrbit ćete se svježim i zdravi namirnicama, reducirat ćete količine ambalaže i poticati razvoj malih proizvođača.

Još jedna od diskutabilnih tema kad se radi o kupnji namirnica jest meso. Pokušajte što više u svoj život uvrstiti vegetarijansku prehranu i smanjiti količinu potrošnje mesa.

Ugradnjom sustava za filtraciju vode možete izbjeći bespotrebnu kupnju vode u plastičnim bocama ili energiju potrebnu za njeno prokuhavanje u predjelima gdje voda iz pipe sama po sebi nije pitka.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar