Pešter: Elektrana će uništiti prirodu!

Zelena ekološka partija protivi se izgradnji termoelektrane na pešterskoj visoravni. Nokić: Elektrana će uništiti proizvodnju sjeničkog sira i druge zdrave hrane

pester

Učinićemo sve što je u našoj moći da sprečimo izgradnju termoelektrane u Štavlju kod Sjenice, animiraćemo žitelje Peštera i druge ekološke stranke i pokrete, apelovaćemo na Ministarstvo energetike i Vladu Srbije da odustane od ovog za Peštersku visoravan i celu jugozapadnu Srbiju pogubnog projekta.

Ovo ističe Mithat – Mitko Nokić iz Novog Pazara, predsednik Zelene ekološke partije i jedan od napoznatijih eko-aktivista u Sandžaku i Srbiji.

– Ako se na Pešteru izgradi termoelektrana, završili smo sa sjeničkim sirom, jogurtom, jagnjetom, pršutom i drugom zdravom hranom koju pokušavamo da brendiramo i plasiramo u Evropi. Kome da prodamo „zdravu hranu“ iz „netaknute prirode“, ako bude „natopljena“ smogom iz dimnjaka elektrane – pita se Nokić i naglašava da će ‘termoelektrana, bez obzira na to što se najavljuje zapošljavanje više od 1.000 radnika, uništiti budućnost Pešteraca’.

Kad iscrpu rezerve uglja, strane kompanije će se povući, ostaviće iza sebe pustoš, a Pešterci će morati da se za koru hleba bore po belom svetu – dodaje Nokić.

Na Pešteru je neiskorišćeno više od milijardu tona uglja, planirano je da termoelektrana ima snagu 350 megavata, a izgradnja će koštati više od pola milijarde evra. Predsednik opštine Sjenica Hazbo Mujović u više navrata je izjavljivao da će, ako bude građena, termoelektrana u Štavlju imati najsavremeniju tehnologiju i najbolju svetsku eko-zaštitu i da ničim neće ugroziti životnu okolinu, niti stočarsku proizvodnju koja će i ubuduće biti jedan od glavnih aduta Peštera.

ŠANSA ZA RAZVOJ

SJENICA i sada godišnje, u oko 4.000 domaćinstava i ustanova, bez ikakvih filtera, sagori oko 40.000 tona uglja, pa nemamo nikakvih ekoloških problema. Izgradnjom termoelektrana Sjenica će za tri godine postati srednje razvijena, a za deset godina postala bi jedna od razvijenijih opština u Srbiji – kaže Mujović.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar