Petomato – uzgajanje hrane u domu

Najveća nedoumica svih nas je svakako kvalitet namirnica koje koristimo za ishranu. Svetsko tržište hrane je postalo jedna globalna pijaca, pa nije čudo da beli luk dolazi iz Kine a pasulj iz Afrike. Danas ćemo predstaviti jedno interesantno rešenje – kako uzgajati hranu u stanu/kući.

Petomato 3

Projekat „Petomato“ predstavlja koncep urbanog baštovanstva, pokreta koji ima za cilj promovisanje uzgajanja hrane u stanovima i na svim slobodnim površinama u gradu tj. urbanim sredinama. 

Petomato 1

Laura i Robert Engels su doneli izum iz Japana – plastične boce se mogu koristiti za uzgajanje hrane u stanovima. „Petomato“ radi jednostavno: ubacite seme u zatvarač od flaše i sačekate da proklija. Trenutno se može na ovaj način uzgajati sedam vrsta od čeri paradajza do papričica. Velika prednost je i uptreba starih plastičnih boca, kojima se na ovaj način daje nova namena tj. recikliraju se.

Petomato 2

Sistemi uzgajanja hrane u stanovima i urbanim sredinama postaju sve popularniji. Od urbanih bašti na krovovima zgrada, preko uzgajanja hrane u stanu – suština je da se proces kontroliše i da se ne koriste hemijski proizvodi tj. da je konačni proizvod zdrava hrana.
 
Petomato 4

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar