Pokret Dveri: Sledi spaljivanje zasada GMO u Srbiji !

Уколико држава и тужилаштво не одреагује у законском року, Покрет Двери ће покренути физичко уништавање ГМО засада у Србији.

Иако на папиру постоји релативно добар и рестриктиван закон који забрањује увоз, узгој и промет генетски модификованих производа на територији Србије, он се у Србији не поштује и не примењује.

Наиме, у Србији се противзаконито продаје ГМО семе, годинама уназад постоји више хиљада хектара под ГМО засадима и производима са ових поља се даље тргује. Углавном је реч о ГМ соји, али и кукурузу и другим биљкама.

Покрет Двери зато поставља следећа питања властима:

– Зашто надлежне инспекције Министарства пољопривреде не раде свој посао и не реагују на ова драстична кршења закона?
– Колико још треба да чекамо да државни органи адекватно реагују по овом питању и заштитите здравље и прехрамбену безбедност грађана Србије?
– Шта их је до сада спречило да реагују на ове криминалне активности, посебно у сфери велике приче о борби против криминала и корупције који су у овом случају више него очигледни?

Обавештавамо јавност да Покрет Двери креће у наредну фазу у борби против ГМО пошасти (након успешне кампање прихватања иницијативе Двери против ГМО и усвајања декларација о забрани узгоја и промета ГМО у преко 60 општина и градова у Србији).

Нови корак у борби против ГМО

У наступајућем времену потребно је ући у траг криминалним препродавцима и трговцима ГМО семеном и храном, као и противзаконитим засадима са ГМО биљкама и њиховом даљом продајом. На бази овог истраживања захтеваћемо подношење кривичних пријава против лица која су увезла и пустила у промет ГМО семе,  затим кривичних пријава против лица која су омогућила увоз, промет и откуп (надлежни државни службеници), као и кривичних пријава против органа управе у оквиру Министарства пољопривреде који не извршавају своју законску обавезу да спрече овакве криминалне радње. Питање одговорности треба да се постави и за власнике парцела на којима се врши узгој ГМО.

Покрет Двери упозорава да ако у догледно време тужилаштво и држава не реагују на постојање оваквих илегалних засада ГМО (где је на делу очигледно противзаконито деловање, као и деловање против прехрамбене и здравствене безбедности грађана Србије), сви ми грађани Србије и све организације које држе до здравља нације биће приморани да узму ствар у своје руке и покрену процес физичког уништавања ГМО засада без чекања да неко од надлежних реагује.

Надамо се, ипак, да ће институције државе Србије (про)функционисати по овако важном питању и да ће свако радити свој посао у најбољем интересу Србије и њених грађана, а не у интересу криминалаца, страних корпорација и њихових лоби група у Србији.

Покрет Двери ће редовно обавештавати јавност о сваком наредном кораку у кампањи против ГМО.

Информативна служба Покрета Двери

1 Comment

Ostavite komentar