Pomoć EU kao odgovor na poplave u Srbiji i Bosni i Hercegovini

Mehanizam civilne zaštite EU je aktiviran nakon sinoćnjeg zahteva za pomoć koje su uputile Srbija i Bosna i Hercegovina zbog obilnih poplava koje su pogodile velike delove teritorija obeju zemalja.

Crpne stanice visokih kapaciteta i timovi stručnjaka koji će njima upravljati su hitno potrebni u Srbiji, dok je Bosna i Hercegovina tražila helikoptere i motorne čamce za evakuaciju ljudi i prevoz vode, lekova i hrane.

Kristalina GeorgijevaNekoliko sati nakon što je Srbija uputila zahtev, Nemačka, Bugarska, Austrija i Slovenija su ponudile pomoć. Njihove ponude, načinjene putem Koordinacionog centra za urgentnu pomoć, biće realizovane kroz Mehanizam civilne zaštite EU u poplavljenim područjima Srbije u najkraćem mogućem roku.

„Zahvaljujem se našim nemačkim, bugarskim, austrijskim i slovenačkim kolegama na brzoj demonstraciji solidarnosti. Još jednom se pokazalo da susedi EU mogu računati na nas u teškim vremenima”, rekla je Kristalina Georgijeva, evropska komesarka za međunarodnu saradnju, humanitranu pomoć i varedne situacije.

Koordinacioni centar za urgentnu pomoć Evropske komisije je u neposrednom kontaktu i sa pogođenim zemljama kao i sa zemljama učesnicama mehanizma, kako bi se istražile dalje mogućnosti za pružanje pomoći.

 

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar