Popović: Dobiću spor protiv KRIK-a!

Ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović izjavio je da će dobiti spor protiv redakcije KRIK i da će sav iznos „donirati u humanitarne svrhe za decu bez roditelja“NUNS i NDNV: Tužba je zastrašivanje * UONS: Lažni novinari haraju Srbijom, KRIK nije medij


„Tužba je u sudu, ne bih ništa da komentarišem, ali želim da kažem da ću posle presude sav iznos od tužbe koju dobijem, da dam u humanitarne svrhe za decu bez roditelja“, rekao je Popović u Novom Sadu tokom obilaska kompanije „Šnajder elektrik DMS“.

Popović je kazao da se i dalje ne slaže sa navodima KRIK-a „da poseduje firme u ofšor zoni“ i ponovio svoje ranije navode da su „sve njegove kompanije registrovane u Evropi i Rusiji“.

„Ostavimo KRIK, nemam stvarno za to vremena, neka se time bavi sud, ostavimo to da sud reguliše“, kazao je Popović i dodao da ima vremena da KRIK tuži i za druge navode za koje smatra da su neistiniti.

On nije želeo da komentariše navode KRIK-a da „je sve što je objavljeno tačno i potiče iz autentične dokumentacije“, te da „tužba predstavlja pritisak na njihov rad“.

Nenad Popović tužio je KRIK, njegovog urednika i još četvoro novinara koji su radili na medjunarodnom projektu „Rajski papiri“ i otkrili da Popović poseduje ofšor kompanije i imovinu vrednu više od 100 miliona dolara.

Neka pronatovska novinarska udruženja su istakla da je veoma važno da javnost i ekspertske nevladine organizacije nadgledaju ovaj sudski proces, ali i da KRIK nastavi sa istraživanjem ovog, kao i drugih važnih slučajeva koji se odnose na spregu politike i sumnjivog biznisa dok je Udruženje onlajn novinara Srbije zauzelo stav da „KRIK nije medij nego obična NVO koja se bavi istraživanjem samo režimskih i proruskih elemenata dok je, recimo, kriminal NATO opozicije i  NVO tajkuna uopšte ne zanima“.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) ocenili su danas da je smisao tužbe biznismena i ministra za tehnološke inovacije Nenada Popovića protiv redakcije KRIK-a, zastrašivanje tog portala sa konačnim ciljem da se odustane od daljeg istraživanja njegovog poslovanja.

„U zemlji kakva je Srbija, a u kojoj su zakonodavna i sudska vlast dramatično podredjene izvršnoj, tužba ministra protiv slobodnih medija uvek može da se shvati kao politički pritisak, pogotovo ako smo u nedavnoj prošlosti bili svedoci mnogobrojnih u najmanju ruku kontroverznih presuda protiv pojedinih medija“, naveli su u zajedničkom saopštenju NUNS i NDNV.

Oni su ukazali da bi nosioci javnih funkcija trebalo da razumeju da postoji opravdano interesovanje javnosti za njihove poslove i podsetili da oni koji smatraju da su njihova prava ugružena mogu da koriste predvidjene zakonske mehanizme kao što su pravo na odgovor ili ispravku.

„Jasno je da KRIK – koji, sigurni smo, poseduje čvrste argumente za tvrdnje koje je izneo o Popoviću – kao i drugi mediji mogu pravno zadovoljenje da traže i izvan ove zemlje, pred Evropskim sudom za ljudska prava, ali ti procesi traju dugo i predstavljaju svojevrsno iscrpljivanje medija. Istovremeno, bogati biznismeni i političari mogu sebi da dozvole da podnose velikih broj tužbi, na taj način ozbiljno ugrožavajući rad medijskih kuća“, naveli su NUNS i NDNV.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar