Poslanici Saveza za Srbiju najveći paraziti: Bojkotuju rad, ali ne i platu!

Za primanja poslanika koji su odlučili da bojkotuju Skupštinu, njih 43 okupljenih oko Đilasovog opozicionog bloka Savez za Srbiju, mesečno odlazi čak 4,5 miliona dinara narodnih para iz budžeta! Poreski obveznici Srbije, dakle, plaćaju Đilasove poslanike u skupštini koji uopšte ne dolaze na posao, i ne rade ništa, a primaju narodne pare za taj nerad.

Do računice od 4,5 miliona dinara dolazi se ako se zna da svaki parlamentarac za jedan mesec dobije oko 105.000 dinara – platu od oko 75.000, plus paušal od 30.000 dinara. Odluku da ne učestvuju u plenumu opozicionari su doneli pre deset i po meseci, što znači da su za to vreme parlament „koštali“ oko 47.000.000 dinara.

Naprednjaci ih optužuju da nedolaskom pokazuju odnos prema Skupštini i građanima. Predsednica Maja Gojković poslanike je više puta pozivala da se vrate u klupe. A lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma čak je predlagao da se onima koji bojkotuju rada parlamenta oduzmu plate. Šef kluba socijalista u parlamentu Đorđe Milićević podneo je i zakon kojim predlaže smanjenje plata za neopravdane izostanke. Opozicionari odgovaraju da je ovaj način borbe izražavanje političkog stava i da su sednice napustili, jer nema fer uslova za raspravu.

Bojkot nije nov na političkoj sceni. Još za vreme vlasti socijalista i Slobodana Miloševića, stolice rezervisane za SPO, DS i DSS bile su prazne. Predstavnici SPS tada su davali slične izjave na račun „bojkotara“, kao što danas čini SNS – da su u pitanju neradnici koji zaobilaze sednice, ali ne i plate. Radikali nikada nisu povlačili bojkot kao politički potez.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar