FELJTON – Ekocid u Srbiji (5) : Koncentracioni logor za pse u Požegi!

Umesto doma, u JKP „Naš Dom“ u Požegi, pse lutalice čeka pakao u kojem im zaposleni ne daju hranu, ne leče ih, na dosta načina ih maltretiraju, nezakonski naplaćuju onima koji žele da ih udome, ali ih uglavnom ni tada ne puste, a osim toga – jadne životinje bivaju i ubijene bez razloga. Ovako se tretiraju od 2008. godine, od kada postoji ovaj “azil”, a da li će tome ikada doći kraj?

azil za pse

Izgladneli psi u azilu

– Većina pasa je bila u katastrofalnom stanju. Takođe, veliki procenat je bio u izgladnelom stanju. Spasili smo oko 40 pasa iz Požege. Na njima su vršene nepravilne sterilizacije. Psi koji su tamo umiru od štenećaka, a to je najgore jer ne može da se preživi. U takvoj sredini neophodna je dezinfekcija, a to tamo očigledno niko nije radio – kaže veterinar iz veterinarske stanice u Beogradu, u čiju ambulantu stiže 90 odsto pasa iz Požege, za naš sajt.

Naša sagovornica, koja se bori sa još dosta aktivista da spasi nesrećne pse, je u utorak poslednji put bila u pomenutoj ustanovi sa još nekoliko aktivista, kako bi preuzela pse koje je kupila i za koje ima račun na kojem piše da je cena 2.850 dinara i da “su vraćeni u grad”, šta god to značilo. Tog dana, ona je napravila video snimak sa lica mesta.

azil za pse

Jedna od žrtava

– Nisu nam dali plaćene pse. Na snimku možete čuti i videti kako su nas iskulirali tog dana. Milan Božić, glavni veterinar, se okrenuo kada sam ga pitala na osnovu čega mi je preko telefona rekao da je on bog i batina i da će sve biti kako on kaže. To sve možete i sami čuti u snimku – ističe aktivistkinja A.K.

– Psi koji izađu odande nisu čipovani, a izdate su knjižice na kojima piše da jesu. Svi izlaze bolesni. Veterinari iz Beograda, kod kojih ih odvedemo nakon preuzimanja, mogu da potvrde da su na njima nestručno odrađene sterilizacije i kastracije, kao i to da psi umiru nakon tih loših zahvata.

Račun

Psi se naplaćuju 2.850 dinara, a na njima piše vraćanje pasa u grad, šta to znači? A psi se uzimaju lično. I na osnovu čega se naplaćuju ako to finansira sam grad? – dodaje naša sagovornica.

Račun

azil za pse

Fotka iz 2010. godine na kojoj u istom prihvatilištu štenci jedu jednog

Aktivisti su dosta puta bili u “šinteraju”, kako ga sami nazivaju, a pored želje da spasu i udome pse, zahtevali su od zaposlenih i da ih puste unutra kako bi brinuli o njima besplatno, ali iz nepoznatog razloga nisu puštani.

Javljaju se i mnogi volonteri iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Italije, Nemačke… kako bi spasili nesrećne životinje, ali zaposleni su i te pokušaje onemogućili.
– Na fotkama, kao što se i vidi, nema ni hrane ni vode. Psi iz Požege direktno idu u veterinarsku ambulantu u Beograd. Šinteraj se brani time da fotke nisu napravljene kod njih, ali postoje i one na kojima su ti zaposleni, koje aktivisti čuvaju – priča vidno uznemirena A.K.

azil za pse

Još jedan koji je u katastrofalnom stanju

“Alo!” je pokušao da preko telefona stupi u kontakt sa Svetlanom Pavlović, šeficom službe ZOO higijene, kao i sa direktorom JKP Zoranom Đokovićem, ali niko se nije javljao na telefone koji su dati na sajtu JKP “Naš Dom”.

– Slučaj je prijavljivan i inspektorki Veri Đuković, zaduženoj za to, koja je rekla da su “uslovi u ovom šinteraju savršeni” i naravno ona ništa nije preduzela povodom ovoga. Aktivisti su kontaktirali i direktora JKP Zorana Đokovića koji je pretio da će ih tužiti za uznemiravanje, ne želeći da sasluša o čemu je problem – objašnjava naš izvor.

azil za pse

A psi su čovekovi najbolji prijatelji…

Aktivisti su nam dostavili i fotografiju Bojana Brkovića, sa kojim takođe nismo uspeli da stupimo u kontakt, za kojeg sumnjaju da okrutno ubija pse bez razloga, a i da je sam postavio na Fejsbuk fotografiju na kojoj je on pored otrova za pse.

monstrum

Njega aktivisti optužuju za ubijanje pasa

1 Comment

Ostavite komentar