Praktični saveti za sprečavanje ekološke katastrofe

1. Zamijenite običnu žarulju “štednom”!

Jedna od najjednostavnijih stvari koje možemo učiniti za dobrobit našeg planeta jest promjena žarulja. Osim onih standardnih, danas na tržištu postoje tzv “štedne”, odnosno efikasne kompaktne fluoroscentne žarulje. Dostupne su u gotovo svim prodavaonicama. Osim što proizvode više svjetla od onih standardnih, troše samo četvrtinu energije obične žarulje, a gore od 8 do 12 tisuća sati. Osim toga, američki stručnjaci ističu kako bi u slučaju da svako kućanstvo u SAD-u zamijeni obične žarulje “štednima” ukupna ušteda energije bila jednaka onoj da se s prometnica na godinu dana ukloni milijun automobila. – – Bilo bi idealno kada bi se “štednim” žaruljama zamijenile sve žarulje u kućanstvima. U slučaju da to nije moguće, preporuča se njihovo postavljanje na onim mjestima gdje svjetlo najviše gori. Dakle, u kuhinjama, dnevnim sobama ili, pak, hodnicima – istaknuo je dr. Vladimir Jelavić, savjetnik u Institutu za energetiku i zaštitu okoliša Hrvatske. U slučaju da je ne kupite, savjetuje se gašenje nepotrebno upaljenog svjetla i korištenje onog prirodnog kada god je to moguće.

2. Ne ubrzavajte bez potrebe!

S obzirom na to da sutomobil u atmosferu emitira istu količinu ugljičnog dioksida kao i prosječno kućanstvo, struka upozorava da bi svaki vlasnik metalnog ljubimca, koji ga ne želi zamijeniti biciklom, pješačenjem ili javnim prijevozom, trebao razmisliti o načinu na koji vozi svoj automobil. – Jedan od načina, nešto što svatko od nas može učiniti, jest da poradi na vlastitom režimu vožnje automobila. Bitno je imati na umu da nepotrebna ubrzanja troše više energije, i to čak od tri do četiri puta više nego pri “normalnoj” vožnji. Isto tako, bilo bi dobro izbjegavati hladne startove automobila – ističe Jelavić. Danas su na tržištu dostupni tzv. “hibridni” automobili s velikom efikasnošću utroška goriva. – Današnji automobili imaju potrošnju goriva između sedam i 12 litara na 100 kilometara, a ovi “hibridni”, koji energiju kočenja akumuliraju u električnu energiju i kasnije je ponovno troše, između četiri i pet litara. I inače je dugoročni cilj EU emisija 120 grama ugljičnog dioksida po kilometru, a to postižu “hibridna” vozila koja imaju vrlo nisku potrošnju – kazao je Jelavić.

3. Izolirajte prozore i vrata!

Polovina utroška ukupne energije u kućanstvu odlazi na zagrijavanje ili, pak, rashlađivanje, a velikom uštedom energije može rezultirati i jednostavno spuštanje temperature na termostatu za samo jedan stupanj. – Iako se kao optimalna temperatura, koju nije potrebno prelaziti, pokazala ona od 20 stupnjeva, činjenica je da se u većini kućanstava ipak grije iznad te temperature. U nekim je europskim državama tih 20 stupnjeva strogo kontorlirano, što znači da su termostati čak i zapečaćeni na tu temperaturu – rekao je Jelavić. Ipak, većina osoba smanjivanjem temperature na termostatu ne želi narušavati svoj komfor. Iz tog je razloga napore bolje uložiti u izolaciju kuće kako bi se spriječili toplinski gubici. Za to su potrebna minimalna ulaganja u izolaciju vrata ili prozora.

4. Hladnjak – najveći potrošač energije

Hladnjak je najveći potrošač energije u svakom domaćinstvu i kao takav je odgovoran za potrošnju od 10 do 15 posto ukupnje energije utrošene u domaćinstvu u mjesec dana. S obzirom na njegov veliki energetski apetit, prilikom kupovine hladnjaka treba obratiti pozornost na klasu kojoj pripada. Trenutačno postoji nekoliko takvih klasa, a neke od njih čak su 50 posto učinkovitije po pitanju utroška energije. – Postoji nekoliko klasa hladnjaka, pa bi osobe pri kupnji na to mogle obratiti pažnju. To su A, B, C, D, F, A+ i A2+, s time da hldanjak klase A ima najmanju potrošnju. Iako je između klase F i A razlika u cijeni vidljiva, između A i B je gotovo i nema – ističe Jelavić. Ako ipak niste u prilici kupiti novi hladnjak, male svakodnevne stvari mogu promijeniti njegovu potrošnju električne energije. Prva od njih je pogled na termostat, jer samo jedan stupanj može znatno pridonijeti uštedi. Isto tako, ako je vaš hladnjak u neposrednoj blizini izvora topline, npr radijatora, ili ako je na stalnom udaru sunčeve svjestlosti, treba promijeniti njegovu lokaciju, a dobro je i provjeriti vrata hladnjaka, kako biste bili sigurni da se hladnoća zadržava u njemu.

5. Zasadite biljke

Sadnjom drveća, ističu stručnjaci, također se može uštedjeti energija. Naime, njegova sjena znatno može smanjiti troškove rashlađivanja kućanstva.

6. Racionalno uredite vrt

Vrt je velik potrošač vode. U njemu sadite biljke karakteristične za vašu lokalnu sredinu i grupirajte one kojima treba više vode.

7. Jedite organski uzgojenu hranu

Korištenjem sezonskog povrća i voća uzgojenog u lokalnoj sredini značajno se smanjuju ukupni troškovi transporta, a upotrebom pesticida uništavaju se mikroorganizmi koji ugljik zadražavaju u tlu.

8. Kupujte reciklirano

Reciklirani proizvodi u pravilu su jeftiniji od nerecikliranih, npr. reciklirani papir može biti čak za trećinu jeftiniji od standardnog. Prije kupnje proizvoda provjerite može li se on reciklirati.

9. Budite minimalist

Na ukupnu uštedu energije može utjecati i minimalizam u kupovini. Ne kupujte stvari koje vam nisu prijeko potrebne.

10. Tuširajte se 4 umjesto 7 minuta!

Voda je dragocjena i s obzirom na to treba mudro pristupati njezinu trošenju. Smanjenjem trajanja tuširanja sa sedam na četiri minute, godišnje se može uštedjeti čak 25.000 litara vode.

11. Izbjegavajte plastične vrećice!

Australci svake godine iskoriste oko 64 bilijuna plastičnih vrećica, što neupitno utječe na okoliš. Kada idete u kupovinu, pribjegavajte korištenju već prije upotrijebljenih plastičnih vrećica ili, pak, nekoj od verzija platnene torbe.

12. Kompostirajte biljne otpatke!

Više od polovice otpada u kućanstvu čini vrtni otpad ili hrana koja se može kompostirati. Procesom kopmostiranja, koji traje samo nekoliko tjedana, može se dobiti hranjiva zemlja za daljnje iskorištavanje u vrtu.

13. Kupujte ono što je jednostavno upakirano

Izbjegavajte nepotrebni otpad. Pokušajte kupovati što jednostavnije upakirane proizvode ili one čija su pakovanja od recikliranog materijala.

14. Razmislite o sredstvu za čišćenje

Prilikom kupovine sredstava za čišćenje imajte na umu da uzimate ona koja u sebi ne sadrže fosfate.

15. Rublje perite u toploj, a ne u vrućoj vodi

Osim hladnjaka, veliki potrošači energije su i bojleri, perilice i sušilice za rublje te strojevi za pranje suđa. Kako biste uštedjeli energiju, rublje perite u toploj, a ne u vrućoj vodi i ne uključujte poluprazan stroj za pranje suđa.

Ostavite komentar