PREVARANTI „LEČE“ OTROVIMA: ŠVERCUJU LAŽNE LEKOVE PREKO MAKEDONIJE!

„Takvi lekovi prave se u mešalicama za beton u podrumima Bangladeša, Indije, Kine i Pakistana. Krijumčare se preko Bliskog istoka i Makedonije, stižu do Srbije i odlaze na KiM, a odatle u Evropu“

Građani, oprez! Upravo su se pojavili falsifikovani lekovi za rak, HIV, dijabetes i druge bolesti, koji se po nižim cenama nude teško bolesnim pacijentima! Osim što ne leče te teške bolesti, oni mogu i da vas ubiju! Takvi lekovi već su uspeli da uđu u bolnice u Evropskoj uniji, zbog čega njihovi zvaničnici trenutno rade na tome da nađu način da zaštite svoje tržište.

Falsifikati se prave u betonskim mešalicama, u podrumima u Indiji, Kini, Pakistanu i Bangladešu. Preko Bliskog istoka i Makedonije dolaze u Srbiju završavajući na Kosovu i Metohiji, odakle svoj put nalaze ka Evropi. Ovo je ukratko upozorenje Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) jer su njihovi stručnjaci primetili da su organizovane kriminalne grupe, koje su dosad falsifikovale lekove za potenciju, sredstava za mršavljenje i steroide, prešli na ozbiljne lekove, koji su i najskuplji na tržištu!

Farmaceut Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije kaže da su kriminalci počeli da falsifikuju lekove za životno ugrožavajuće bolesti – kancer, HIV, dijabetes i druge, što je postalo alarmantno i apeluje na građane Srbije da ih nikako ne kupuju.

Dr Kovčin: Tražim atest leka!

Prof. dr Vladimir Kovčin, naš najpoznatiji onkolog, kaže da se ne falsifiku samo citostatici, već i mnogi drugi lekovi.

– Da bi lek bio validan, mora da ima atest ALIMS-a. Ako to nema, niko ne može da garantuje za njegov kvalitet, bezbednost i efikasnost. Kada mi moj pacijent donese citostatik koji je kupio u privatnoj apoteci, tražim da mi donesu i kopiju atesta za taj lek. Bez toga niko ne može da preuzme rizik da tim lekom leči obolelog. Pridružujem se apelu ALIMS-a da se ne kupuju sumnjivi lekovi! Ne znamo koja je koncentracija aktivne susptance u leku i kakva neželjena dejstva bi mogla da nastanu – napominje prof. dr Kovčin.

– U Srbiji je pojačan oprez zbog toga! Osim što lažni lekovi neće delovati na rak, HIV i dijabetes, pacijenti koji su ih popiju mogu umreti. Pojavljuje su preparati koji nisu kontrolisani. Mi ne znamo, čak i ako je falsifikator upotrebio aktivnu suspstancu koja leči te bolesti, u kojoj je to dozi. Takvi lekovi prave se u mešalicama za beton u podrumima Bangladeša, Indije, Kine i Pakistana. Dakle, nije kao u fabrici. Dešavalo se da u tabli od 10 tableta devet ne sadrži aktivnu susptancu, dok je u poslednjoj sva koncentracija! A to je letalna doza za čoveka. Krijumčare se preko Bliskog istoka i Makedonije, stižu do Srbije i odlaze na KiM, a odatle u Evropu – upozorava on.

Prema njegovim rečima, građani moraju da znaju da se citostatici i lekovi za HIV uglavnom dobijaju u bolnicama, te nikako ne bi trebalo da ih kupuju putem interenta.

– Kriminalne grupe prešle su na vrlo skupe lekove za bolesti koje ugrožavaju živote jer su procenili da im je veća zarada od njih. Na sreću, još nismo imali slučajeve u Srbiji da su oboleli popili tako nešto, ali naše komšije se već uveliko bore s tim – Rumunija i Italija. Prijavljeni su slučajevi u bolnicama u EU, gde su se pojavili falsifikovani lekovi za HIV, rak i druge bolesti – ističe Zelić navodeći da građani mogu da budu sigurni da su popili pravi lek samo ako su ga kupili u apoteci, a na njemu je markica sa hologramom ALIMS-a.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar