Preživeli berač izašao iz bolnice: Otrovan sam višnjama

NOVA CRVENKA – Lekari Hitne službe u Kuli nisu bili iznenadili kada su posumnjali da sam otrovan, a iz bolnice su me otpustili sa nalazom: trovanje višnjama. Dokumentaciju je potpisao je doktor Boris Uljarević. I pored svega, tek posle tri dana, uzeli su mi uzorke mokraće i krvi i rekli da će poslati na analizu.

 

Beraču je naglo pozlilo posle nekoliko pojedenih višanja

 

Zabrinut, sa pogledom u daljinu, priseća se fatalne berbe 27. juna Milovoj Sivčević, koji je bio otrovan u voćnjaku srpsko-francuske firme “Inerprom” u Novoj Crvenki. Posle nekoliko dana u vrbaskoj bolnici pušten je na kućno lečenje.

 

– Pojeo sam nekoliko višanja i počeo da povraćam, da gubim svest. Nisam znao šta mi je. Tek kad sam stigao u Hitnu pomoć u Kuli lekar me je pitao zašto sam išao u voćnjak kada postoji sumnja od trovanja. Pričali su da su ta dva radnika umrla od toplotnog udara ili od srca. Da nemam ovu otpusnu listu i za mene bi mogli da pričaju da sam bio bolestan ili pijan – ogorčen je berač.

Firosanitarna inspekcija
tvrdi da je pesticid bezopasan

– Utvrdilo smo da je proizvođač zadnje tretiranje u zasadu višnje izvršio preparatom na bazi „deltametrina“ koji se primenjuje za suzbijanje insekata pre zrenja plodova. Laboratorijska analiza voćnjaka je pokazala da se na plodovima višnje nalazi pesticid „deltametrina“ u količini od 0,1 mg/kg, što je dva puta manje od dozvoljenog – navodi se u saopštenju republičke Fitosanitarne inspekcije.

Ostaje pitanje zašto sumnje dežurnih lekara iz kulske Hitne pomoći o trovanju nisu bile dovoljan razlog da se izvrši obdukcija nad drugom žrtvom iz voćnjaka.

 

  Ali, direktor kulskog Doma zdravlja dr Žarka Ševin navodi da je dežurni lekar je po simptomima (sužene zenice, gušenje i drhtavica) posumnjao u trovanje, pa je u vrbaskoj bolnici kao uzrok smrti naveden „prestanak rada srca“.

 

Zvanično, „prestanak rada srca“ usmrtio je i prvu žrtvu Roberta Hulala (51) iz Bajše, koji je prvog radnog dana umro u voćnjaku.

– Prva žrtva je već preminula do dolaska lekara, ali kod drugog slučaja smo sumnje u trovanje preneli kolegama u vrbaskoj bolnici i policiji. Na njima je bilo da procene da li će se raditi obdukcija, toksikološka analiza ili eshumacija – kažu kulski lekari.

 

Međutim, obdukcija nad obe žrtve je izostala, niti je posthumno uzet uzorak krvi za toksikološku analizu od druge žrtve. Na pitanje o istrazi, rezultatima analize, zašto nije obavljena obdukcija, kao i o mogućnosti eskumacije iz PU Sombor nisu hteli da odgovore.

 

  Propusti nadležnih
Policija ni lekari nisu naredili obdukciju, iako se prema zakonu o zdravstvenoj zaštiti, ona obavezno vrši ukoliko je to od posebnog značaja za zaštitu zdravlja građana ili kada to nalažu epidemiološki ili sanitarni razlozi. Takođe, uzorci krvi i urina upućeni su u novosadski Institut za sudsku medicinu, iako je glavna adresa za sumnju u trovanje pesticidima i insekticidima je Nacionalni centar za kontrolu trovanja pri VMA.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar