Priboj: Poslednja Limska regata ?!

Prethodnog vikenda održan je 6. međunarodni Limski biatlon „Priboj“ sa više od 500 učesnika koji je, sem veličanstvenog događaja, učesnicima u prirodnim lepotama Lima i cele tromeđe, iznedrio pitanje „Hoće li ove najveće manifestacije ovog tipa u jugozapadnoj Srbiji i dalje biti ?“

Zelena ekoloska partija ZELENI 01Ove godine je nešto više od 500 raftera i oko 50 biciklista uživalo u predivnom ambijentu Lima i njegovim prirodnim lepotama. Maršutu od Priboja preko Rudog do Setihova dugu 33 kilometra, uz više manjih bukova i neverovatan prolazak niz čuveni buk Valina na samom kraju regate, rafteri su prešli za šest časova bez ozbiljnijih problema, uz izvanrednu kordinaciju i organizaciju spasilačkih službi i skipera.

Zelena ekoloska partija ZELENI 02Lim, „reka bez granica“, koja je učesnicima pružila nezaboravno druženje i izazove spuštanja niz poslednji pravi planinski tok, okupivši tromeđu, Srbiju i dijasporu, ostala je pod senkom pitanja – „Hoće li raftinga Limom biti i naredne godine“?

Vidna je briga među rafterima, ekolozima, ljubiteljima prirode i sporta koja proizilazi iz nerazumne politike Vlade Republike Srbije i lokalnih samouprava Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Srbije koje olako donetim odlukama, u formi energetske efikasnosti, dale saglasnost za izgradnju hidroelektrana na Limu kroz Srbiju i Bosnu i time uništavaju sjaj ovog planinskog bisera.

Zelena ekoloska partija ZELENI 03Tihi protest raftera, učesnika i građana počeo je već na samom startu regate kada su Zelena ekološka partija ZELENI, ekološka udruženja iz Prijepolja, Rafting klub „Eko Lim“ iz Priboja,, OO LDP i OO SDP Priboj učesnicima podelili majice sa natpisima protiv izgradnje hidroelektrana na Limu.

– Ko je i iz kojih razloga mogao dati saglasnost na presedan bez primera u svetu da se usred grada Priboja grade čak dve minihidroelektrane? U kotlini širokoj 1 km i dugoj 6 km, u četiri stepenaste erozivne kaskade, zivi 19 450 građana koji će u narednih 99 godina direktno trpeti posledice. Od ove gradnje interes će imati samo privatni investitori i energetski lobi koji na sve načine, kroz ministarstva i lokalne samouprave, proturaju svoje nerealne projekte od kojh će samo oni imati korist, a ugroženi građani štetu – pita se Mirjana Cvrkotić, predsednik Zelene ekološke partije u Priboju.

Pitanja ekologa i raftera su se odnosila kako na tok radova na već započetoj HE Mrsovo na teritoriji opštine Rudo u RS (koja se nalazi na putu tradicionalne regate od Priboja do Rudog) tako i na planove za izgradnju na još dve lokacije u pomenutoj opštini. Neverica i ogorčenje izazvani činjenicom da neko svojevoljno prodaje vodotok i okolno zemljište privatnim licima, domaćim i stranim investitorima, suočavajući svoje građane sa štetnim efektima projekata koji su svuda u svetu pokazali više štete nego koristi po građane i državu, na ovom skupu prerasli su u zajednički dogovor svih ekologa, udruženja i građanja koji se protive grubom narušavanju prirodnog sklada, na pojačavanje zajedničkih aktivnosti za zaustavljanje uništenja reke Lim i proglašenjem iste prirodnim dobrom od posebnog značaja. Time bi se ovaj planinski biser Crne Gore, Srbije i Bosne sačuvao od uništenja i bio ostavljen kao ponos budućim generacijama.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar