Rafinisani šećer glavno pogonsko gorivo za rast i širenje tumora

Šećer glavno gorivo za rast tumora

Novo istraživanje objavljeno u časopisu Nature Medicine potvrdilo je da je rafinisani šećer glavno pogonsko gorivo za rast i širenje tumora. Zapravo, šećer toliko utiče na razvoj tumora da bi se testiranje na bolest moglo provesti na osnovu detektiranja nakupljenog šećera u telu.

Naučnici sa Univerziteta u Londonu (UCL) otkrili su to posle eksperimentisanja s novim metodama otkrivanja raka, uključujući i jedinstvenu formu magnetske rezonance (MRI).

Putem MRI skenera tragali su za tragovima glukoze u telu i otkrili da ćelije raka koje se hrane šećerima svetle čim sadrže veće količine šećera.

Nova tehnika koju smo nazvali glucoCEST temelji se na činjenici da tumori za svoj razvoj konzumiraju daleko više glukoze nego normalno, zdravo tkivo„, pojasnili su iz UCL-a.

„Koristi se injekcija običnog šećera, pa se sad nudi jeftina i sigurna alternativa postojećim metodama otkrivanja tumora, koje zahtevaju injekciju radioaktivnog materijala“, rekao je doktor Simon Volker-Semjuel.

Zanimljivo je da su naučnici istakli da je za delotvorno identifikovanje tumora potrebna količina od pola standardne čokoladice. To pokazuje da i vrlo mala količina šećera pridonosi razvoju raka.

I proizvodnja hormona u telu koja nastaje zbog unosa šećera takođe hrani ćelije raka. To znači da svaki put kad popijete pojedete kolač, telo proizvodi određene spojeve koje šalju poruku ćelijama raka ne samo da uzimaju šećer, nego da rastu i šire se.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar