Ozračeni radnici, opasnost i u Vinči !

Zaposleni u „Nuklearnim objektima“ izloženi zračenju, zbog nemara nije bezbedno ni u obližnjem naselju. Inženjeri pisali Vladi, direktor negira tvrdnje, oštećene ućutkali

 

U KRUGU Instituta „Vinča“ dogodio se incident, a zaposleni su prekomerno ozračeni! Pre nedelju dana radnici JP Nuklearni objekti Srbije (NOS), vadeći iz bazena radioaktivne šipke, primili su dozu zračenja drastično veću nego što bi smeli. I, umesto da im se pomogne, celu stvar je neko nameravao da zataška.

Ovaj posao izvodili su, tvrde inženjeri preduzeća, po nalogu v. d. direktora dr Jagoša Raičevića.

– Zaposleni su ozračeni višestruko iznad planskih i odobrenih vrednosti i boravili su u radijacionim poljima ekstremno visokih intenziteta. O svemu postoje dokazi i dokumentacija – navedeno je u pismu u koje su „Novosti“ imale uvid, a koje je mr Snežana Pavlović, direktor sektora za radijacionu sigurnost, uputila u četvrtak ministrima Ivici Dačiću, Žarku Obradoviću i Oliveru Duliću.

 

 Navedeno je i da je odmah posle incidenta započelo zataškavanje i, preventivno, ljudima za koje se veruje da bi smeli da govore o tome zaprećeno otkazom.

O slučaju nije obaveštena ni Agencija za zaštitu od jonizujućeg zračenja, koja je nadležna za kontrolu radioaktivnosti, potvrdila nam je direktorka Mirjana Radenković.

Zaposleni u JP NOS, strahujući za sopstvena radna mesta i bezbednost, kako svoju, tako i stanovnika Vinče, kažu da u preduzeću vlada potpuni haos, da su smenjeni neki od najboljih stručnjaka, a na njihova mesta dovedeni ljudi koji nemaju dovoljno iskustva na poslovima nuklearne bezbednosti.

I baš zbog svih ovih problema inženjeri NOS uputili su pre dve nedelje pismo Vladi Srbije u kome iznose sve probleme.

Oni tvrde da je model upravljanja u JP neprimeren nuklearnim objektima i da to dovodi do narušavanja sistema bezbedenosti nuklearnog materijala.

Navode i da se sredstva raspoređuju prema ličnim afinitetima uprave – reaktivira se prostor reaktora RA, čiji rad je zabranila država i koji je u saradnji sa EU stavljen van snage.

VLADA IM NIJE ODOBRILA BUDŽET
ZAPOSLENI u JP NOS ozbiljno se plaše dana kada će kasa preduzeća da bude ispražnjena, a oni da ostanu bez plata. Kažu da im plan rada za 2012. godinu nije odobren.
– Još prošle godine tražili smo od Vlade da ukalkuliše sredstva za rad JP NOS, ali ona još nisu stigla – kaže Uranija Kozmidis-Luburić. JP NOS pratile su afere i u vreme prethodnog direktora, mr Radojice Pešića, koji je smenjen. Budžetska inspekcija našla je nepravilnosti u javnim nabavkama, kojima je oštećeno preduzeće.

– Smatramo da amaterizam i lični interes pojedinca ne smeju da ugroze bezbednost zaposlenih (koji nisu osigurani) i građane Beograda koji je na deset kilometara od reaktora – upozoravaju inženjeri.

Od zaposlenih u „Vinči“ saznali smo kako se prošlonedeljni incident dogodio.

– Kolege iz NOS vadile su iz bazena šipke u kojima je ranije bilo nuklearno gorivo. Čim su izvađene iz vode, zračenje je bilo izuzetno veliko. Dozimetristi su tražili da se posao prekine. A onda im je stiglo naređenje da još jednom ponove ceo postupak. Tako su u dva minuta ozračeni više nego što bi, regularno radeći posao, bili ozračeni tokom nekoliko nedelja.

Dr Jagoš Raičević, v. d. direktora JP NOS, u kome inženjeri vide glavnog krivca za poslednji akcident, ali i za zataškavanje, tvrdi, međutim, da akcidenta nije ni bilo.

– Nije se dogodilo ništa nepredviđeno – kaže Raičević. – Ta količina zračenja jednaka je onoj koju primite na letu od Beograda do Njujorka. Nema govora o bilo kakvom akcidentu.

Predsednica UO JP NOS, prof. dr Uranija Kozmidis Luburić, ipak, ne poriče da je prekomernog zračenja bilo, ali kaže i da nema potrebe za dizanjem prašine.

– Bilo je reči o tome na UO, ali to nije naša, već nadležnost direktora – objašnjava dr Kozmidis Luburić. – Ništa dramatično se ne dešava.

Ona potvrđuje da su pojedini direktori smenjeni, jer su, kako kaže, imali propuste u radu.

1 Comment

1 Trackback / Pingback

  1. Ozračeni radnici, opasnost i u Vinči ! | ZELENE NOVINE

Ostavite komentar