Smrtonosni virus u Srbiju donele vrane i buve ?!

Inficirane ptice glavni krivci za pojavu virusa ”zapadni Nil” u našoj zemlji. Bolest za sada potvrđena kod 23 pacijenta, dok je pod sumnjom nekoliko desetina osoba. Bolest prenose i buve.

Preciznih podataka o broju zaraženih virusom “Zapadni Nil” koji bi narednih dana mogli da se suoče sa teškim oboljenjima, u Srbiji nema. Bolest je, zasad, potvrđena kod 23 pacijenta, dok je zbog sumnje na infekciju hospitalizovano nekoliko desetina osoba širom Srbije, a jedna osoba iz Pančeva je preminula. Stručnjaci, ipak, tvrde da razloga za paniku nema.

Na Klinici za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije smešteno je dvadesetak pacijenata zbog sumnje da su oboleli od virusnog encefalitisa, dok je kod dvoje bolesnika ta bolest i dokazana, objasnila je prof. dr Olga Dulović, zamenik direktora Klinike.

– Kod ovih pacijenata očekuju se rezultati kako bi se utvrdilo da li su i oni zaraženi tim virusom, a za pojedine analize potrebno je i do dve nedelje – rekla je prof. dr Dulović.

 

 

– Groznicom “Zapadnog Nila”, tokom jula i avgusta, u Srbiji su zaražene 23 osobe, pored onih koji su sada hospitalizovani i za koje virus još nije potvrđen. Polovinom avgusta preminula je žena iz Pančeva koja je lečena u ovom gradu, a potom na Klinici za infektivne i tropske bolesti. Najveći broj zaraženih nije putovao u predele u kojima je bilo inficiranih poput Grčke.

Virus “Zapadni Nil”, kako objašnjavaju stručnjaci, bio je lokalni, ali se preko ptica i insekata proširila i na druge zemlje.

– Nisu u pitanju nikakvi tigrasti ili tufnasti komarci, već su to naši domaći, koji su se ovde i izlegli – kaže za “Novosti” Bosiljka Đuričić, profesor na katedri za zarazne bolesti životinja Veterinarskog fakulteta u Beogradu. – Svi komarci koji bodu i sišu krv prenose infekciju. I buve mogu da je prenesu. Inficirani izvor infekcije u prirodi su ptice iz roda vrana. Virus kod nas u prirodi ima aktivno prisustvo već dve godine.

Da je kućni komarac glavni “krivac” za slučajeve groznice “Zapadnog Nila”, za “Novosti” je potvrdila i dr Bosiljka Krtinić, stručnjak za komarce iz novosadske “Ciklonizacije”.

– Tigrasti komarac je ključan u prenošenju “Denga” i “Čikunguja” groznice, a virus “Zapadnog Nila” poslednji je na spisku bolesti koje bi on prenosio – objašnjava dr Krtinić. – Naučnim studijama dokazano je da je prenosnik ove zaraze kućni komarac. Njegova staništa su kanali, bare, manje vodene površine, dvorišta i vlažni podrumi. Osnovni rezervoar virusa “Zapadnog Nila” su ptice.

Prema rečima dr Bojane Grgić, epidemiologa Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”, virus se u telu ptica umnožava i prisutan je u njihovoj krvi dva do tri dana i komarac može da se zarazi samo u tom periodu. Zaraženi insekt prenosi infekciju na potomstvo, ali i na životinje i ljude.

ZAPALJENJE MOZGA NAJTEŽE

Profesorka Dulović savetuje građanima da, ukoliko primete neke simptome kao što su glavobolja, visoka temperatura, otekle žlezde i pospanost, da se jave lekaru. Najteža forma virusnog encefalitisa je zapaljenje mozga.

1 Comment

Ostavite komentar