Zeleni građevinski proizvodi na srpskom tržištu

U cilju uspostavljanja prakse održive gradnje, u zajedničkom poduhvatu sa svojim članovima, Savet zelene gradnje Srbije 28. i 29. juna u Sava centru u Beogradu organizuje dvodnevno predstavljanje održivih građevinskih materijala i sistema gradnje koji su dostupni na srpskom tržištu.

 

Tokom dva dana, iskusni stručnjaci iz građevinske industrije upoznaće učesnike sa uticajima proizvoda na životnu sredinu i zdravlje ljudi, i to, od procesa proizvodnje, preko transporta i upotrebe, do reciklaže ili procesa odlaganja. Takođe, oni će predstaviti rešenja koja u tom smislu nude vodeći proizvođači građevinskih materijala kod nas i u svetu, kao i sve prednosti ponude održivih materijala u Srbiji.

Zbog velikog interesovanja stručne javnosti, poseban segment događaja činiće predstavljanje karakteristika proizvoda koje ga preporučuju prilikom realizacije sertifikovanih zelenih zgrada prema međunarodnim standardima zelene gradnje kao što su LEED, BREEAM ili DGNB.

Proizvođači i distributeri održivih građevinskih materijala u Srbiji organizovani su u nezavisnom udruženju Savet zelene gradnje Srbije koje je član Svetskog saveta zelene gradnje, najveće međunarodne mreže posvećene održivosti u građevinarstvu.

Najavljeni događaj je deo razvoja platforme Saveta u cilju obrazovanja tržišta i stručnjaka na polju zelene gradnje i sertifikacije zgrada.

Srpsko tržište pokazuje veliko interesovanje za građevinske materijale koji imaju manje štetan uticaj na životnu sredinu. Međutim, ovo veoma lako može biti zloupotrebljeno od strane onih koji bez ikakvih dokaza svoju ponudu proglašavaju „zelenom” u cilju većeg profita. Ovakvo lažno predstavljanje u cilju prevare kupaca u svetu je dobilo ime „zeleno pranje”.

Članovi Saveta koji će predstaviti kriterijume i standrade za održivost materijala ujedno su i najpoznatiji proizvođači na domaćem i međunarodnom tržištu: Knauf Insulation, Armstrong, Lafarge, Rigips, Simprolit, Firestone, Sika i Ytong.

Organizator događaja, Saveta zelen gradnje Srbije, poziva zainteresovane da se prijave putem njihovog sajta. Broj mesta je ograničen.

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Održivi građevinski proizvodi, mediji, jun 2012. godine « SerbiaGBC
  2. Sustainable construction materials, media, June 2012 « SerbiaGBC

Ostavite komentar