HT-ov repetitor i dalje ugrožava zdravlje djece na Malešnici !

Ogorčeni roditelji potpisali peticiju, nadležne službe šute: HT-ov repetitor i dalje ugrožava zdravlje djece na Malešnici

HT-OV REPETITOR, koji je tijekom ljeta, bez znanja stanara, postavljen na zgradu udaljenu svega 30 metara od škole i vrtića na Malešnici, i dalje ugrožava zdravlje više od 700 djece i stanara ovog zagrebačkog naselja. Ravnatelj Osnovne škole Malešnica ozbiljno je zabrinut za ovaj problem, a prije mjesec dana je u suradnji s ravnateljicom obližnjeg vrtića pokrenuo peticiju kako bi se zaustavio rad repetitora te kako bi se opasni uređaj napokon i uklonio.

Kako je za Index potvrdio ravnatelj OŠ Malešnica, peticijom je prikupljeno više od 1.000 potpisa zabrinutih roditelja, a ona je potom, zajedno s dopisom, poslana na 20 adresa, uključujući onu Ministarstva zdravlja, ali i Grada Zagreba, pravobraniteljice za djecu te Davora Bernardića. Peticija za uklanjanje uređaja poslana je prošlog tjedna, a do danas u školu nije stigao niti jedan odgovor, potvrdio nam je ravnatelj.

Potrebe korisnika važnije od zdravlja djece

Na upit o postavljanju spornog repetitora, iz HT-a smo dobili odgovor kako se bazne postaje postavljaju na lokacijama koje osiguravaju najbolju pokrivenost određenog područja te su u skladu s potrebama korisnika. Pitanje je – jesu li potrebe korisnika uistinu toliko važnije od zdravlja osnovnoškolaca i djece vrtićke dobi, koja su svakodnevno izložena opasnom zračenju i na tom području provode više od 8 sati na dan?

„Prilikom izgradnje od proizvođača opreme dobivamo certifikate koji pokazuju da bazne postaje ispunjavaju sigurnosne zahtjeve Međunarodne komisije za zaštitu od neionizirajućih zračenja (ICNIRP), te odgovaraju nizu standarda za sigurnost proizvoda i elektromagnetsku kompatibilnost te općim tehničkim propisima. Također, sve bazne postaje imaju potvrdu o sukladnosti s nizom europskih i svjetskih normi koju izdaje Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM).

Važno je istaknuti kako svi izvori elektromagnetskih polja u našoj mreži posjeduju dozvole za uporabu koje izdaje Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi. Uvjet za dobivanje dozvole su provedena mjerenja elektromagnetskih polja od strane ovlaštenih tvrtki. Napominjemo i da su razine koje propisuju hrvatski pravilnici čak 6,25 puta strože od onih koje su prihvaćene u Europskoj Uniji“, kazali su Indexu iz Hrvatskog Telekoma.

Iz HT-a tvrde kako su za izgradnju repetitora na toj lokaciji dobili odobrenje za izgradnju Ministarstva zdravlja. Iako je Index nekoliko puta slao upite Ministarstvu, a pokušao do odgovora doći i telefonskim putem, do danas nismo dobili odgovor. Kao niti ravnatelj škole, koji je svakoga dana sve više zabrinut za zdravlje djece.

Iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja dobili smo potvrdu kako je Ministarstvo zdravlja izdalo rješenje za izgradnju, ali njihov komentar na pitanje kako je moguće da se štetni repetitor gradi svega 30 metara od škole – nismo dobili.

„Građevinska je inspekcija provela postupak utvrđivanja činjenica vezano za legalnost gradnje. Investitor Hrvatski telekom d.d. predočio je za gradnju osnovne postaje pokretnih komunikacija na navedenoj lokaciji sljedeću dokumentaciju:

Rješenje o tipskom projektu Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i gradnje, Prijavu početka gradnje, Ugovor o zakupu te Rješenje Ministarstva zdravlja.

Slijedom navedenog Građevinska inspekcija konstatirala je da investitor ima potrebna odobrenja te stoga nema elemenata za pokretanje inspekcijskog postupka“, kazali su za Index iz Ministarstva graditeljstva.

Ravnatelji škole i vrtića na Malešnici sada nestrpljivo čekaju odgovore nadležnih službi, a spremni su ići do kraja kako bi se opasni uređaj napokon uklonio.

 

 

 

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar