RIKOŠET istražuje: Državna sekretarka policije Biljana Popović Ivković radila za mafiju?!

Biljana Popović Ivković, državna sekretarka policije i najbliža saradnica ministra Nebojše Stefanovića, odavala je tajne iz Direkcije MUP i kabineta premijera šefu surčinske mafije Ljubiši Buhi Čumetu preko svog supruga Branislava Ivkovića!

Ove šokantne tvrdnje iznela je na konferenciji za medije 2015. Ivana Tulović, bivša Čumetova supruga.

Tulovićeva je objašnjavala okolnosti pod kojima je njen muž preuzeo firmu „Centar za puteve Vojvodine“ od Milomira Joksimovića, zvanog Miša Omega.

Mutne radnje

– U mom prisustvu Čume je pretio Omegi i zahtevao od njega da mu prepusti poslovanje firme. To se sve dešavalo u kancelarijama Miše Omege u Takovskoj u Beogradu. Pretio je da će baciti bombu na poslovni prostor. Omega se uplašio i Buha je nakon nekoliko dana preuzeo firmu. Smenio ga je iz upravnog odbora i na njegovo mesto postavio dugogodišnjeg prijatelja Branislava Ivkovića, istaknutog člana SPS – ispričala je tada Ivana Tulović.

Buha je preuzeo celokupno poslovanje Miše Omege, a Branislav Ivković ga je izveštavao, kako je tvrdila, „o bitnim stvarima o kojima se pričalo u kabinetu premijera ili u direkciji MUP, gde mu je zaposlena supruga Biljana“.

– On je na Sejšelima otvorio firmu preko koje je oprao deset miliona evra – tvrdila je Tulovićeva.

Biljana Popović Ivković nije odgovarala na pitanja novinara o prirodi odnosa s Buhom i tvrdnjama njegove bivše žene. Iako su ove šokantne tvrdnje iznete još pre dve godine, ni policija ni tužilaštvo nikada nisu ispitali navode bivše Čumetove supruge, što je povod da ministar smeni svoju saradnicu, ali i da podnese ostavku.

Inače, Ivkovićeva je strmoglavo napredovala u karijeri, pa je od drugorazredne spikerke, po imenovanju Nebojše Stefanovića za predsednika Skupštine, postala njegov savetnik za medije. Kada je Stefanović postao ministar policije, postaje šef biroa MUP za informisanje, a zatim i državni sekretar u policiji, kao i član Predsedništva SNS.

Odgovornost

Profesor prava Vesna Rakić Vodinelić za Kurir kaže da je svakako odgovornost na MUP i tužilaštvu, jer je uvek na njima da ispitaju ovakve tvrdnje.

RAKIĆ VODINELIĆ: Sve se mora ispitati i priče rekla-kazala, ali, s druge strane, možda je reč o ozbiljnim optužbama

– Gde god ima indicija, oni moraju da ispitaju. To mogu biti i priče u stilu rekla-kazala, ali, s druge strane, možda je reč o ozbiljnim optužbama. U svakom slučaju, ove navode treba ispitati – izjavila je ona.

Podsetimo, Biljana Popović Ivković i Branislav Ivković bili su toliko bliski s Ljubišom Buhom da su čak bili zvanice na njegovom venčanju s Ivanom Tulović, koja je ovu informaciju i potvrdila. Osim informacija iz direkcije MUP koje je mogla da mu obezbeđuje Biljana, Buha je imao velike koristi i od Ivkovića, koji mu je, kako su pisali mediji, bio glavna veza u pokušajima da uđe u poslove na izgradnji Koridora 10. U javnost su iscurila i saznanja da je Ivković, uticajni građevinac, inače profesor na Građevinskom fakultetu u Beogradu, za svog asistenta imenovao Nenada Ivaniševića, koji je u to doba bio u upravi „Koridora 10“, firme koja je u međuvremenu prerasla u preduzeće „Koridori Srbije“. Pokušaj ulaska Buhe u poslove kapitalnog državnog projekta prerastao je u medijsku aferu, u kojoj su i Ivković i Ivanišević tvrdili da ne postoji veza Koridora 10 i Ljubiše Buhe.

Odavanje službene tajne

ZATVOR DO OSAM GODINA

Krivični zakonik propisuje da „službeno lice koje neovlašćeno drugom saopšti, preda ili na drugi način učini dostupnim podatke koji predstavljaju službenu tajnu ili koje pribavlja takve podatke u nameri da ih preda nepozvanom licu, kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina“. Kad je ovo učinjeno iz koristoljublja, kada je reč o naročito poverljivim podacima ili kada se podaci koriste u inostranstvu, KZ propisuje još oštriju kaznu – od jedne do osam godina robije.

Udarna pesnica MUP i SNS

ULIČARSKI REČNIK PO OPOZICIJI

Biljana Popović Ivković, nekadašnja drugorazredna spikerka, naročito se ovih dana ističe po jeziku mržnje koji koristi kad god poželi da se obračuna s opozicionim liderima. Lider Pokreta slobodni građani Srbije Saša Janković poslednji je koga je „obradila“ uvredljivim rečnikom, koji joj je postao zaštitni znak. Jankovića je etiketirala da je „izdajnik“ i „albanski lobista“, a Saša Mirković u njenom pamfletu na Fejsbuku bio je, između ostalog, „Gargamel iz Zaječara“.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar