Rudnik: Arsen zatrovao vodu ?

Na Rudniku, često punom turista, nadasve dece, zabranjena voda za piće. Godinama već bez pouzdanih informacija odakle potiče zagađenje

RUDNIK – Upotreba vode za piće i spremanje hrane u ovoj varošici, često punoj turista, sportista, a nadasve dečjih ekskurzija i boravišta, strogo je zabranjena do daljeg! Razlog je povećana koncentracija arsena, mnogo veća od dozvoljene pravilnikom o higijenskoj ispravnosti.

rudnik 034

Naredbu o zabrani korišćenja vode za piće i za pripremanje hrane na Rudniku potpisao je Miroslav Milovanović, zamenik predsednika opštine Gornji Milanovac, u čijem ataru je i Rudnik, a na osnovu izveštaja republičkog Zavoda za javno zdravlje i JKP „Gornji Milanovac“.

– JKP će, dok god bude potrebno, cisternama snabdevati vodom za piće potrošače na Rudniku. Voda iz sistema za vodosnabdevanje Rudnika može se koristiti isključivo za tehničke potrebe. Inače, sve informacije o neispravnosti vode na Rudniku, u isključivoj su nadležnosti opštine, a ne JKP – kaže Rajko Nešković, direktor JKP.

Još nema zvaničnog objašnjenja otkud potiče povećana količina arsena u planinskim vodama Rudnika. Nezvanično, saznali smo da će u to mesto i njegovu okolinu, biti ponovo upućene ekipe stručnjaka iz nadležnih republičkih instituta, koje treba da (pr)overe i previsok nivo radioaktivnih zračenja na Rudniku, kao i potencijalne izazivače te pojave, vrlo opasne po zdravlje ljudi, čak i stoke. Ponovo, zato što su na ovoj planini, „krovu Šumadije“, već vršena baš takva istraživanja, ali njihovi nalazi nikada nisu obelodanjeni.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar