Rudnik: Rak hara ‘krovom Šumadije’

Alarmantni podaci bez reakcije nadležnih. U varoši sa jedva hiljadu zdravstvenih kartona, čak 70 obolelih od raka.

 Alarmantni podaci o broju obolelih od raka

Alarmantni podaci o broju obolelih od raka

RUDNIK – Varošica na istoimenoj planini, koja slovi i za „krov Šumadije“, suočava se sa naglim porastom broja oboljenja od najtežih oblika karcinoma, pa podaci koje iznosi dr Predrag Jakšić iz ovdašnje ambulante Doma zdravlja u Gornjem Milanovcu već spadaju u crnu statistiku.

– Kad sam, 2001, počeo da radim u ovoj ambulanti, u evidenciji su bila samo tri oboljenja od karcinoma, a tokom narednih 12 godina taj broj se popeo na više od 70. To je zaprepašćujuće za ovako malu sredinu, koja sa stanovništvom okolnih sela ima jedva oko hiljadu zdravstvenih kartona u rudničkoj ambulanti.

Prednjači rak pluća, a ne zaostaju mnogo ni maligniteti dojke ili prostate, a samo su retki pacijenti preživeli punu godinu od momenta otkrivanja karcinoma.

Sve je to verifikovano u milanovačkoj Opštoj bolnici, te onkološkim ustanovama u Beogradu i Kragujevcu, baš kao i podaci da na Rudniku ima i sve više astmatičara, odnosno dijabetičara, čak i među decom – objašnjava dr Jakšić, i sam rodom sa Rudnika.

IRONIJA – UZ opravdani strah od „galopirajućih“ karcinoma, u ovoj znamenitoj varoši još se nostalgično sećaju prve polovine prošlog veka, kad je Rudnik bio proglašen za vazdušnu banju – jednu od najzdravijih u Srbiji.

Iako su radiolozi i drugi stručnjaci iz nadležnih republičkih instituta na ovom terenu utvrdili da postoje velika zračenja, tačne lokacije još nisu obelodanjene, a i mogući uzroci obavijeni su nerazumljivim velom tajne.

Najčešće se spekuliše da je deo štetnih zračenja prouzrokovalo NATO bombardovanje, ali treba priznati da dejstva Alijanse 1999. na Rudniku, ipak, nisu bila toliko intenzivna koliko u drugim delovima Srbije.

Zašto, onda, narod poboljeva i umire u roku od samo nekoliko meseci?

2 Comments

  1. Da nije nekim slučajem negde tu, u blizini, uskladišten radioaktivni otpad, a da građani o tome nisu ni obavešteni! Kod nas je sve moguće.Užasno je što se nečuje rekcija Ministarstva zdravlja i ostalih, te što se ništa nepreduzima, bar da se sazna izvor problema, kako bi se narod spasao, ako se o narodu uopšte razmišlja ( Izuzev kada su u pitanju Izbori).

Ostavite komentar