Radio Sport

SRPSKI NARODNI INFO

www.srpskinarodniinfo.co.rs

Salaš Stremen

Stremen je arhaična srpska reč koja znači uzengija za konje. Kada je pre jedne decenije Predrag Bojović iz sela Jakova staro sremsko domaćinstvo pretvorio u ugostiteljsko-turistički objekat, nije imao dilemu kako salaš da nazove. Zbog škole jahanja i pansiona za konje, salaš je dobio naziv “Stremen”.

Ovaj autentični kutak sremačkog ambijenta nalazi se na 20 kilometara od centra Beograda, u najmlađoj gradskoj opštini Surčin. Jakovo je jedno od sedam sela na ovoj opštini, a kao i ostala, ekonomski razvoj vide u turizmu, pre svega, koristeći potencijale reke Save. Više od 50 kilometara obale omogućilo je povezivanje nautičkog i kopnenog turizma, a kroz Surčin prolazi i jedan od prstenova obilaznice oko Beograda. Nedavno je u saobraćaj pušten i most koji povezuje surčinsku i obrenovačku obalu Save.

U letnjim mesecima, posetioce koji u Surčin dolaze plovilima, na obali sačekaju dvoprezi i dovoze do salaša. Idila počinje sa fijakerima, a pravi ugođaj na oko četiri hektara površine koju zauzima “Stremen”, naći će gosti svih uzrasta i interesovanja. Želja je da ljubitelji prirode, životinja, rekreacije i domaće kuhinje tu dožive nezaboravne trenutke. Predrag Bojović, vlasnik, kaže da stranci, izgleda, više uživaju u prirodi nego naš svet. Zbog jahanja najviše dolaze ljudi iz ambasada i to porodično. Salaš ima školu jahanja, pansion za konje sa smeštajem u unutrašnjim i spoljašnjim boksevima, nudi mogućnost za rekreativno i sportsko jahanje, a ima i ponije za decu. Staze vode kroz šumu, po zemljanom nasipu pored obale Save, a jahanje je moguće i leti i zimi. U pratnji su treneri ili jahači kluba koji su istovremeno i vodiči. Jedan od sadržaja je i vožnja biciklom, a svaki lep dan gosti iskoriste za šetnju okolinom. Zanimljivo je da se na „Stremenu“ nalazi plantaža lešnika sa koje se godišnje ubere oko dve i po tone ovih plodova.

U zimskom periodu, pravi doživljaj je vožnja sankama koje vuku konji. To su kratke vožnje, ali, tek toliko da se doživi zimska idila u sremskoj ravnici. Gosti koji su manje avanturisti, idiličan pogled u svakom trenutku imaju iz zastakljene restoranske bašte. U kulinarskim specijalitetima se može uživati i u restoranu koji izgledom podseća na tipično sremsko domaćinstvo sa mnogo autentičnih predmeta, upotrebnih i ukrasnih, sitnica prikupljenih širom Srema. Dok gosti uživaju u prijatnom ambijentu i pesmi tamburaša, na sto se iznose sremski i lovački specijaliteti, pa ko šta voli: ribić na kajmaku, svinjarske flekice, rinflajš, salašarski sote, gulaš, štrudla sa makom i orasima, bundevara.

Tradicionalno, svake godine se na salašu “Stremen” održava konjički turnir u preskakanju prepona na kome učestvuje veliki broj konjičkih klubova iz Beograda i okoline, tako da sremački preskok predstavlja pravi izazov za jahače i posebnu atrakciju za gledaoce. Zanimljive su izložbe starih zanata, cveća, kao i etno radionice u zimskom periodu, a sve se organizuje pod pokroviteljstvom gradskih i republičkih institucija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *