Savinac : Odloženo ubijanje hrasta

Stari hrastMinistar urbanizma i građevine Velimir Ilić izjavio je da će problem hrasta koji je na lokaciji planiranoj za izgradnju autoputa kod mesta Savinac biti rešen tako što će „stablo biti zaštićeno čeličnom oblogom, a drvo će redovno dobijati vodu iz veštačkih izvora“.

– Asflat će biti potpuno odvojen jednim betonskim armiranim nosačem, tako da asfalt ne ošteti žile, a ni žile asfalt. Na taj način će se izbeći moguća oštećenja autoputa. Nadležni neka se pitaju što ranije nisu reagovali, a ovi što se okupljaju kod hrasta, nema potrebe više da se okupljaju jer ćemo učiniti sve da hrast ostane – rekao je Ilić.

Nezvanično se saznaje da je Vladika niški Jovan ubedio ministra građevine Velimira Ilića da se nađe rešenje za hrast koji se nalazi u mestu Savinac kod Gornjeg Milanovca, na budućem autoputu Beograd – južni Jadran, a da to ne bude sečenje ili presađivanje ovog drveta starog šest vekova.

Starom hrastu je oštećen koren, neke grane su potkresane, ali još uvek nije kasno da se reaguje i da se njegovo ubijanje izbegne.

Mitko Nokić,predsednik Zelene ekološke partije : Ne verujem im !

Mitko Nokić

Predsednik Zelene ekološke partije Mitko Nokić dao je izjavu za Ekološki medijski servis Srbije povodom aktuelnih dešavanja oko starog hrasta u Savincu.

Kažu da sve ima granice osim ljudske gluposti i evo još jedne potvrde. Ministar Ilić je rešio da sačuva hrast tako što će ga „okovati čelikom i zalivati veštačkim putem“ a zapravo će ga osuditi tako na sigurnu i sporu smrt gušenjem izduvnim gasovima miliona automobila koji će pored njega prolaziti i uskraćivanjem prirodnog dotoka vode.  Koje se to živo biće oslobađa zatvaranjem u kavez  i morenjem žeđu ?!  Poenta je da je naš hrast kao i svako drugo drvo živo biće koje je stvoreno da stvara kiseonik svima nama a ne nezaštićena žrtva koju treba eliminisati čim nam se nađe na putu. Za ovih 600 godina i tridesetak generacija koje su oko njega živele, zahvaljujući našem hrastu je živelo i disalo par hiljada ljudi i još će ako ga zločinci ne ubiju. To moraju da shvate i predsednik, i parlament, i vlada, i ministri i celo društvo. Bojim se da samo traže predah, da nam pažnja popusti, da se problem zaboravi a posle može svašta da se desi.  Jednostavno, NE VERUJEM IM.

Udruženja građana zadovoljna odlukom

Nekoliko udruženja građana izrazilo je večeras zadovoljstvo povodom odluke da se hrast u Savincu sačuva i zaštiti čeličnom oblogom, saopštio je Evropski pokret, reagujući na izjavu ministra Ilića.

„Raduje nas činjenica da ćemo dobiti i autoput i sačuvati hrast“, navodi se u saopštenju i izražava „zadovoljstvo pokazanim razumevanjem predstavnika institucija za iznalaženje inovativnog rešenja, a u svrhu spasavanja života ovog veličanstvenog viševekovnog hrasta“.
Takođe se ističe i da bi u bilo kojoj oblasti, nesavesni ubuduće trebalo da snose „punu moralnu i materijalnu odgovornost pred celokupnim srpskim javnim mnjenjem“.
„Zahvaljujemo se predstavnicima vlasti na pokazanoj mudrosti i želji da postanemo uređena država koja čuje svoje građane“, poručuje se u saopštenju.
Među udruženjima su, osim Evropskog pokreta, GM Optimist, Stop ekocid u Srbiji, Permakultura Srbije, Ekološki medijski servis Srbije, Vojvođanska zelena inicijativa, Zelena lista Srbije, i veliki broj pojedinaca.“ (Tanjug)

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar