SRPSKI NARODNI INFO

www.srpskinarodniinfo.co.rs

“Šešelja su silovali u zatvoru i zvali su ga Balerina”

Od 1984. robijao je u zloglasnom KPD Zenica, gde su ga navodno seksualno zlostavljali. Iz zatvora je izašao kao sasvim drugačiji čovek

Novinar Frankfurter Allgemeine Zeitunga Michael Martens pre nekog vremena usudio se postaviti Vojislavu Šešelju pitanje koje mu se već dugi niz godina niko nije usudio postaviti. Pitao ga je odakle mu nadimak “Balerina” koji su mu nadenuli dok je u 1980-ima gulio osmogodišnju zatvorsku kaznu u KPD Zenica. Bivši Šešeljev politički saradnik Dragomir Olujić novinaru je savetovao da mu to pitanje ne postavlja jer ga je Šešelj, navodno, dobio zato što su ga tekom robijanja konstantno silovali.

Činjenica je u svakom slučaju da Šešelj to pitanje nikada nije voleo jer, kako je napisao novinar, on potiče iz nasilničkog patrijarhalnog miljea koji seksualno zlostavlja, ali njih, jasno, nikada seksualno ne zlostavljaju.

Olujić ne tvrdi da je priča o silovanju zasigurno istina, ali zna da su ga u zatvoru zaista tako zvali, kao i to da je Šešelj iz zatvora izišao kao sasvim drugačiji čovek. U zatvoru je završio 1984. kao energični mladi komunistički intelektualac, a izašao je kao nasilni najradikalniji srpski nacionalista 1990-ih koji je odjednom počeo da patološki mrzi Hrvate i Muslimane retko zabeleženom žestinom.

Nemački dnevnik podsetio je da je Šešelj rođen 1954. u Sarajevu, da je bio najmlađi doktor prava u bivšoj Jugoslaviji i da je bio docent na katedri za političke nauke na Univerzitetu u Sarajevu. Šešelj danas tvrdi da u zatvoru nije završio zbog protivdržavnih akivnosti, nego zato što je, kako tvrdi, raskrinkao naučni rad izvesnog visokog državnog funkcionera kao plagijat.

List podseća i na, iz današnje perspektive neverovatnu ironiju, da ga je iz zatvora na sve načine pokušavao iščupati Amnesty International, da su čak 1984. u Beograd putovali istaknuti članovi nemačkih Zelenih Petra Kelly i Gert Bastian kako bi vlastima predali peticiju 130 najeminentnijih zapadnih intelektualaca da se Šešelj pusti iz zatvora. U roku od jednog dana izbacili su ih iz zemlje, a tada nikome nije bilo na kraj pameti u šta će se Šešelj pretvoriti u zatvoru.

Zanimljivost u vezi Šešelja je i to da ga je po izlasku iz zatvora 1989., očito na uslovnu slobodu, Vuk Drašković podučavao azbuci verskog života; kako da se prekrsti i slično. Osnovali su stranku Srpska narodna obnova, ali su se ubrzo politički sukobili. Šešelj je u svom stilu za Draškovića umeo da tvrdi da je zavisan o kokainu, a ovaj je koristio svaku priliku da ga s televizije ubode kako je Šešelj Hrvat. Jer, Šešelj u ogromnoj većini slučajeva zaista hrvatsko prezime.

Šešelj je u intervjuu za Frankfurter Allgemeine Zetung rekao i to da je bolovao od raka debelog creva, ali da se navodno izlečio. Rekao je i to da su mu vremenom otkrili metastaze na jetri, ali da ga ni to ne brine ni najmanje jer su metastaze prestale da rastu; jedna je duga pola centimetra, druga devet milimetara.

0 thoughts on ““Šešelja su silovali u zatvoru i zvali su ga Balerina”

  1. Болестан текст,још болеснији ко ово шири а ком у овом ужива нема му спаса.Да се разумијемо не волим Шешеља ни његову политику.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *