Šest koraka do sopstvene organske bašte

Vreme je da počnete razmišljati o proletnjoj bašti i neka vaša ovogodišnja bašta bude najbolja koju ste ikada zasadili. Zašto? Svet postaje sve nesigurnije mesto za život. Možda će vam uskoro zatrebati vlastiti izvori hrane i zdravlja zasađeni u vašem vrtu. Organsko baštovanstvo ne podržava korištenje hemikalija kojima se na veštački način postiže brži rast biljaka i njihova zaštita od insekata.

Organska bašta 1

Organski uzgoj se zasniva na prirodnim načelima baštovanstva koji se koriste već hiljadama godina. Permakulturno organsko baštovanstvo ide i korak dalje, naglašavajući potrebu za održivim uzgojem biljaka, funkcionišući u skladu sa prirodnim okruženjem. Permakulturno organsko baštovanstvo postaje sve popularnije. Sve više ljudi prihvata ovaj jeftin i relativno jednostavan način uzgoja vlastitog voća, povrća, začinskog bilja i cveća.

1. Odaberite lokaciju

Posmatrajte zemlju na kojoj planirate započeti uzgoj nekoliko puta dnevno.  Obratite pažnju na delove koji su pretežno na suncu i na one koji imaju više hlada. Ako je u vašim krajevima sunce retkost, izlažite mu svoje biljke što više možete. S druge strane, ako živite u krajevima gdje ima puno sunca, s dužim sušnim razdobljima, pokušajte zaštititi biljke hladom. Takođe, razmislite kako da zaštitite biljke od jakoga vjetra koji im može naštetiti. Čak i mali vrtovi imaju svoje mikroklime. Uzmite to u obzir prilikom sadnje kako biste biljkama osigurali dovoljno sunca ili hlada, prema njihovim specifičnim potrebama.

2. Odaberite biljke

Izbjegavajte biljke sklone bolestima i zahtevne biljke koje treba prskati ili podrezivati. Bolje je da odaberite biljke koje uspevaju u vašem području, nego biljke koje morate štiti od uticaja okoline koja im ne odgovara. Ukoliko je moguće, odaberite biljke od kojih ćete imati višestruku korist: koje daju cvetove u prvoj sezoni te plodove u drugoj, koje će krošnjom stvoriti hlad za druge biljke i vašem vrtu dati prirodnu lepotu. Domaće biljke će privući prirodne oprašivače poput pčela, kao i leptire koji će vašoj bašti dati dodatan šarm i lepotu.

3. Napravite dom za vaše biljke

Preporučujemo da napravite podignute gredice koje će olakšati brigu o biljkama, pružiti bolju cirkulaciju vazduha, zaštititi ih od hladnoće i smanjiti potrošnju vode. Organsku baštu možete napraviti i u stanu! Podignite gredice i vertikalna sadnja će Vam omogućiti da na malom prostoru uzgajate ljekovite biljke, povrće i cveće.

Organska bašta 2

4. Hranjenje vaših biljaka

Jedan od glavnih zadataka permakulturne organske bašte jeste izbegavanje otpada. Upravo to što imate baštu daje vam mogućnost da iznova koristite prirodni otpad poput ljuski jaja, kora voća i povrća i drugi prirodni otpad kojeg obično bacate u smeće. Od toga otpada napravite kompost koji je poput zlata za vaše biljke.

5. Zalivanje vaših biljaka

Moderni baštovani ne slede načela održivosti i zavise od izvora vode. Koriste creva i prskalice da bi uzgojili biljke koje zahtevaju puno vode u suvim područjima. Permakulturna organska vbašta koristi prirodne izvore vode koliko je to moguće, maksimalnim upotrebom podzemnih voda i kišnice. Na otvorenom ostavite bačve gde će se skupljati kišnica koju ćete koristiti za zalivanje vašeg vrta.

6. Zaštita biljaka od štetočina

Izbegavanje hemikalija ne znači da ćete imati baštu punu štetočina. U borbi protiv štetočina može pomoći prirodna sinergija između nekih biljaka – ako ih posadite jednu blizu druge povećava se njihova snaga i rod, te se one bolje štite od štetočina. Kako biljke imaju lekovito delovanje na ljudsko zdravlje, jednako tako mogu pozitivno uticati i jedna na drugu.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar