Šid: Razularene ribokradice napale aktivistu Pokreta ‘Bosut’

Покрет за очување и неговање реке Босут одржао је конференцију за новинаре у сали СО, поводом напада на ЗЕЛЕНУ ПАТРОЛУ у Вишњићеву. Наиме, јуче, око 18 часова, физички је нападнут члан ЗЕЛЕНЕ ПАТРОЛЕ Ђорђе Ристић, приликом вађења илегално постављених мрежа.

Pokret Bosut konferencijaКако је рекао председник Покрета Дејан Булатовић, о овом немилом догађају обавештени су полиција и све надлежне институције.

SAOPSTENjE ZA JAVNOST POKRETA BOSUT: DJORDjA IM NECEMO OPROSTITI !!!

Pokret Bosut najenergicnije osudjuje jucerasnji fizicki napad na naseg aktivistu Djrodja Ristica i Poziva Policiju da hitno pronadju i sankcionisu vinovnika ovog nemilog dogadjaja. Djordje koji je poznat u nasem gradu po svojim humanitarnim aktivnostima, najpre po tome sto je besplatno gradio kucice za prihvatiliste pasa u Sidu, zatim kao ribocuvar volonter u Kuli i na kraju kao veliki volonter aktivista u Pokretu Bosut.

Djordje je juce vozio camcem studente i profesore Prirodno matematickog fakulteta iz Beograda, koji su uzimali uzorke na reci Bosut, naisli na mrezu, koju je Djordje odmah pokupio i stavio u camac a studenti pustali ribu iz mreza u vodu.

Djordje je sa ekipom studenata zatim nastavio do sela Visnjiceva, gde su ih cekale druge grupe kolega sa fakulteta. Stigavsi na obalu reke Bosut u selo Visnjicevo, Djordja je mucno fizicki napao ribokradica i oteo mreze iz sluzbenog camca Pokreta Bosut i pobegao automobilom u nepoznatom pravcu.

Pokret Bosut poziva sve politicke i druge Organizacije da osude ovaj napad na naseg aktivistu, da nam se obezbedi bezbednost i rad nase Organizacije, na sta nam garantuje Ustav Republike Srbije.

Informativna sluzba Pokreta Bosut

Mitko Nokić, predsednik Zelene Ekološke Partije – ZELENI

Mitko NokićPre pet godina,pričajući o zagađenim rekama i svom prljavom gradu,po izjavi sudskog veštaka,izvršen je pokušaj mog ubistva od strane gradonačelnikovih telohranitelja u zgradi opštine,iako sam u tom trenutku bio odbornik u skupštini grada.Od tada tražim pravdu.Ništa se i danas nije promenilo osim što je postavljen i četvrti sudija da moj slučaj nikada ne bi bio rešen jer sam se ja zamerio večitom ‘ministru bez portfelja’. To je tada bio pojedinačni slučaj a sada je prebijanje ekologa i zaštitnika prirode postalo pravilo.Napadaju se ekološki aktivisti,ribočuvari,prete im a na jezeru Gazivode su ih i ranjavali ! Što nožem,što pištoljima… i to samo zato što su ribokradicama uzimali mreže iz jezera.I tada smo reagovali ali je bilo bez ikakvog odjeka.U međuvremenu je cela Srbija ugrožena i valjda je posle ovog opasnog slučaja u Bosutu svima jasno da ova naša zalaganja nisu ni malo naivna i bezazlena.

Članovi Zelene Ekološke Partije-ZELENI i ja na njenom čelu zahtevamo od nadležnih organa da se prekine ova nekažnjena spirala nasilja nad ekološkim aktivistima i zaštitnicima prirode, i da država na ovom primeru napokon pokaže da ekološki odrasta.Mi joj nudimo saradnju i u tome ćemo joj iskreno pomoći ali više ovakve incidente nećemo tolerisati. Tražimo energičnu reakciju društva i države, da se uhvate i kazne vinovnici a svim iskrenim ljubiteljima prirode i patriotama ova država dokaže da njena zalaganja za zaštitu životne sredine u Republici Srbiji nisu samo deklarativna i mrtva slova na papiru.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar