Slučaj Kopernikus: Još jedna legalna pljačka u režiji naprednjaka

Iako Srđan Milovanović, brat prvog čoveka niških naprednjaka, mesecima negira da je vlasnik Kopernikus kablovskog distributera, čiji je deo i nelegalno postavljena mreža u našem gradu, i tvrdi da ga je prodao Poljacima, samo bi laici mogli da poveruju u tu njegovu priču. Zvanično, 51 odsto kapitala pripada nekom holdingu koji je registrovan na Kipru u oktobru prošle godine, dok je 49 odsto u vlasništvu Kopernikus korporacije registrovane 2016-te u Holandiji, ali je, obrni-okreni, od Holandije, Poljske, Kipra, Sjedinjenih Američkih Država, preko holdinga, korporacija, advokata, fondova, do Niša i Beograda, upravo on taj koji stoji iza svih „transakcija“ i „transfera“, sa samo jednim jedinim ciljem – da novac izvuče iz Srbije i dobrano „uskladišti“ na privatne inostrane račune što pokazuje i podatak da su njegove firme u inostranstvu registrovane za „delatnost finansijskih holding kompanija“. Osim toga, jasno je navedeno da je on zakonski zastupnik, kao i da će nad preduzećem biti uspostavljena „zajednička kontrola“.

U Srbiji koristi uticaj i činjenicu da je monopolskim položajem „okupirao“ više desetina gradova i opština, različitom metodologijom, od krađe struje, preko postavljanja mreže bez građevinske dozvole, uz obilato korišćenje javne ili tuđe infratsrukture bez naknade, negde i radom što registrovanih, što neregistrovanih medija, preko kojih izvlači pare na konkursima i putem reklama. Tu i tamo, uštedi se, kapne po koja parica i preko realnih troškova za koje se godpodin Milovanović potrudio da ih svede na najmanju moguću meru.

Samo u našem gradu od 2004. godine Kopernikus je kroz najskuplju uslugu naplatio od građana Smedereva više stotina miliona dinara, uz minimalne rashode, pošto, uz blagoslov gradske vlasti, nije morao da plati ni jedan jedini dinar nadoknade za izvođenje radova, za lokacijsku i građevinsku dozvolu koje ne poseduje, niti za korišćenje stubova javne rasvete čiji je vlasnik lokalna samouprava. Da zaradi, „dovijao“ se Kopernikus i na druge načine, na primer razvlačeći svoje kablove po banderama EPS-a, bez dozvole (čitaj – bez odobrenja i plaćanja bilo kakve naknade), uz to prouzrokujući pojedinim građanima milionske štete zbog havarija izazvanih tako neodgovornim „kačenjem“ koje je dovodilo do kratkog spoja, eksplozija i kvara instalacija i bele tehnike u više desetina domova.

Realno je i pretpostaviti da se poslovanje Kopernikusa zasniva i na političkom uticaju Zvezdana Milovanovića, poverenika SNS-a za Niš, a koji je i vlasnik Kopernikus Istoka, u okviru kojeg posluje i studio Smederevo u našem gradu, bez ugovora, projekta i plaćanja bilo kakvih taksi. U dolazak ovog distributera uključena je i gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović, u čijem mandatu je i potpisan protokol o saradnji, što će biti jedna od narednih tema našeg portala.

Izvor: Smederevske novine

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar