SMRTONOSNA MODA: U poznatim odevnim markama pronađene toksične materije !

Na udaru su  “Zara”, “Levi’s”, “Kelvin Klajn”, nakon što je ekološki pokret Grinpis objavio da su pronađene vrlo opasne hemikalije u odeći ovih svetski poznatih robnih marki

Aktivisti Grinpisa kupili su više od stotinu odevnih predmeta svetski poznatih marki u 29 zemalja širom sveta i u njima pronašli opasne hemikalije, navodi se u saopštenju te organizacije.

Odevni predmeti su testirani na nopnilfenol-etoksilate (NPE) koji su opasni po endokrini i reproduktivni sastav organizma. Rezultati su pokazali da sve marke sadrže bar neke od opasnih supstanci, a u garderobi marke “Zara” pronađeni su i tragovi kancerogenih amina, tvrdi Grinpis.

Inače, nopnilfenol-etoksilati su zbog štetnosti zabranjeni u Evropskoj uniji, ali njihova proizvodnja i upotreba u Kini i drugim zemljama regije nije regulisana.

Aktivisti Grinpisa su nakon ovog otkrića organizovali protest ispred Zarine radnje u Budimpešti.

Prozvane robne marke se nisu još oglasile nakon ovih optužbi.

Otrov u robi „Najka”, „Pume”, „Lakoste”, „Adidasa”…

Nonilfenol, koji preko vode ulazi u lanac ishrane, pronađen je u odevnim predmetima 14 svetski poznatih robnih marki kao što su „Najk”, „Puma”, „Adidas”, „Lakost” i „H&M”

Zagađivač otkriven u 52 od 78 uzoraka odeće 14 renomiranih proizvođača

Umesto što marketinškim kampanjama uveravaju kupce da je baš njihov brend pravi izbor, veliki proizvođači odeće bi trebalo da „detoksikuju” ceo proces proizvodnje. Sa ovom porukom obratio se Grinpis kompanijama kao što su „Najk”, „Puma”, „Adidas”, „Lakost” i „H&M”, u čijim su majicama, trenerkama i platnenim patikama pronađeni ostaci opasnog nonilfenol etoksilata (NPE).

Upravo objavljen drugi deo Grinpisovog izveštaja „Prljav veš”otkrio je u 52 od 78 uzoraka odeće 14 renomiranih proizvođača ovu hemikaliju koja se koristiu tekstilnoj industriji kao surfaktant.

Ona ne ugrožava kupce direktno, jer su otkrivene količine suviše male, ali sporno je to što se uopšte koristi u procesu proizvodnje, jer kroz reke i mora dospeva u lanac ishrane.

„Ovo nije samo problem zemalja u razvoju, u kojima se odevni predmeti i materijali proizvode. Budući da se čestice NPE oslobađaju tokom pranja odeće, one se praktično provlače i u zemlje u kojima je njihova upotreba zabranjena”, istakla je Jifang Li iz Grinpisa za istočnu Aziju.

Na primer, iako je evropskom direktivom o hemijskim supstancama zabranjeno ispuštanje NPE i NP, pranjem uvezenih odevnih predmeta u kojima ima tragova ovih hemikalija one ipak dospevaju u životnu sredinu.

Uzorci su kupljeni u 18 zemalja sveta, a proizvedeni u Kini, Vijetnamu, Maleziji i na Filipinima, što pokazuje da je korišćenje i ispuštanje opasnih hemikalija u životnu sredinu raširen problem koji ima ozbiljne i dugoročne posledice za ljude i životinjski svet, navodi se u izveštaju Grinpisa.

Ova internacionalna organizacija je pozvala sve proizvođače da ne prepuštaju kupcima da „peru prljav veš umesto njih”, već da se postaraju da štetne materije izbace iz celog proizvodnog procesa. Problem, naravno, nije samo u velikim kompanijama. Međutim, Grinpisova oštrica je uperena na njih jer mogu da utiču na dobavljače, ali i zato što grade vrednost brenda ističući odgovornost prema životnoj sredini, dok ova i slične studije pokazuju da na tom polju često zakažu.

Tragova NPE nije bilo jedino u „Gepovoj” odeći, a pronađeni su i u uzorcima marki „Kalvin Klajn”, „Ralf Loren”, „Kapa” i još nekih.

Prvi deo istraživanja „Prljav veš” otkrio je da su neki od istih ovih proizvođača povezani sa dobavljačima u Kini koji u Bisernu reku i Jangce ispuštaju koktel opasnih hemikalija.

Usledila je globalna kampanja za „detoksikaciju” ovih brendova, koja je obuhvatila i demonstracije ispred njihovih prodavnica.

„Najk” i „Puma” su javno obećali da će do 2020. eliminisati sve opasne hemikalije iz lanca snabdevanja i proizvoda. Na tapetu Grinpisa je sada „Adidas”, koji optužuju da izvrdava da se javno obaveže.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar